Kameron protiv lova na veštice u istragama o zlostavljanju

LONDON, 8. novembra 2012. (Beta-AP) - Spekulacije o navodnoj umešanosti neimenovanog političara iz ere nekadašnje britanske premijerke Margaret Tačer u skandal zlostavljanja dece prete da postanu lov na veštice, upozorio je u četvrtak premijer Dejvid Kameron.

Kameron je dao ovlašćenja za pokretanje dve nove istrage o raširenom zlostavljanju u centrima za brigu o deci i mladima u Velsu 1970-tih i 1980-tih godina.

Jedna žrtva je tvrdila da prethodne istrage nisu bile delotvorne u ispitivanju optužbi protiv jedne više ličnosti iz Konzervativne partije toga doba.

Ime spomenutog političara nije navedeno, a nijedan zvaničnik Konzervativne partije, koju je od sredine 1970-tih predvodila Margaret Tačer, nikad se nije suočio sa optužbama da je bio umešan u neki skandal zlostavljanja, navodi agencija AP.

Ti navodi su izašli na videlo pošto je obelodanjeno da je renomirani voditelj dečijih emisija na Bi-Bi-Si-ju (BBC) DŽimi Sevil optužen da je koristio slavu i dobrotvorni rad koji ga je vodio u škole i centre za brigu, da bi poslednjih decenija zlostavljao stotine mladih ljudi. Sevil je umro prošle godine.

(Beta)

Pogledajte još