Luci: Slovenačke firme u Srbiji dobro posluju

BEOGRAD, 5. aprila 2009. (Beta) - Ambasador Slovenije u Beogradu Miroslav Luci ocenio je da kriza još nije pogodila slovenačke firme koje rade u Srbiji.

"Sve firme u Srbiji za sad rade dobro i niko ne otpušta radnike", izjavio je on agenciji Beta.

Kako je rekao Luci, kriza jedino može da se odrazi kroz smanjenje slovenacCkih investicija, ali da za sada nijedna kompanija, koja je planirala dolazak na srpsko tržište nije odustala od toga.

"Do sada niko nije odustao od ulaganja i ispunili su sve što je bilo planirano, a ima i onih firmi koje još traže potrebne dozvole za investiranje", kazao je slovenački ambasador.

Luci je rekao da nema ekonomiste koji bi mogao da proceni krizu, dodajući bi bilo podnošljivo kad bi kriza ostala na ovom nivou i kad ne bi išla dublje.

Prema njegovim rečima, slovenačke firme se drže na tržištu, jer kad kriza prestane, biće lakše krenuti u nove investicije, ako se zadrže postojeće pozicije.

"Slovenačka privreda takođe je pogođena krizom i tražimo način kako da iz nje izađemo, a da to bude na što bezbolniji način za radnike, penzionere i druge grupe", naveo je Luci.

Slovenija među pet najvećih stranih investitora na srpskom tržištu sa ulaganjima većim od 1,2 milijarde evra. Neke od najvećih slovenačih firmi posluju u Srbiji, kao što je Merkator, Gorenje, Trimo, Tuš, Jub, Triglav.

U 2008. godini izvoz srpske privrede u Sloveniju bio 505 miliona dolara, a uvoz je iznosio 644 miliona dolara.

sž/sas

Pogledajte još