Prioritet je normalizacija odnosa

NOVI SAD, 13. novembra 2012. (Beta) - Bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek izjavio je u utorak u Novom Sadu da je na Balkanu moguće promeniti granice jedino uz medjusobne sporazume, ali da je najvažnija normalizacija odnosa i rešavanje svakodnevnih problema.

"Menjanje granica je moguće uz medjusobni sporazum, ali to pitanje ne sme biti prioritetno u medjusobnim odnosima. Glavna stvar je rešavanje svakodnevnih problema, pre svega ekonomskih", rekao je Busek na predavanju na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

On je rekao da je Kosovo najveći spoljnotrgovinski partner Srbiji, ali to niko ne sme javno da kaže jer "kako da vam najveći partner bude nešto što zvanično ne postoji".

"Dakle, hajde da pričamo o rešavanju stvarnih problema, a ne o političkim pitanjima, poput menjanja granica", kazao je Busek.

On je ocenio da je budućnost u daljem formiranju makroregiona, koji su put ka uspostavljanju mira i zajedničkog života.

Busek je rekao da granice nisu prirodna stvar, već predstavljaju veliki problem na evropskom kontinentu, te ih zbog toga treba rušiti kroz regionalnu saradnju.

Busek je rekao da veliku perspektivu za normalizaciju odnosa predstavlja saradnja kroz Dunavsku strategiju, koju čini 14 zemalja.

Pogledajte još