Dačić i Janša rešavaju problem sukcesije

Dačiću je ispred Vladine palate priređen doček uz državne počasti, himnu i gardu, a sačekao ga je njegov domaćin, slovenački premijer, na čiji poziv boravi u Sloveniji. Ovo je prvi oficijelni susret premijera Srbije i Slovenije od kako su dve države samostalne. U srpskoj delegaciji je i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Oni će se sastati sa najvišim zvaničnicima Slovenije, predstavnicima kompanija koje posluju u Srbiji, kao i sa srpskom zajednicom u Sloveniji, saopšteno je uoči posete iz Vlade Srbije.

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Slovenije Ivica Dačić i Vinko Gorenjak potpisali su u Palati Vlade u Ljubljani Sporazum o saradnji policija dve države.

Razgovori u Ljubljani počeli su najpre susretom dvojice premijera tet a tet, a zatim su razgovarale delegacije u kojoj je i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Posetu srpskog premijera i ministra finansija preti veliki broj slivenačkih medija, a Dačić će danas u ambasadi Srbije u Ljubljani dati intervju za dva vođeća slovenačka dnevnika - Delo i Večer.

Dačić i Dinkić će se zatim sastati sa predsednikom Slovenije Danilom Tirkom i posetiti slovenački parlament, gde će razgovarati sa predsednikom Gregorom Virantom.

U popodnevnim satima Dačić će posetiti Srpsku pravoslavnu crkvu i sastati se sa srpskom zajednicom. Nakon toga predviđena je poseta kompaniji "Komtrejd". U četvrtak, predviđen je radni doručak sa kompanijama koje posluju u Srbiji, a zatim i poseta kompaniji "Gorenje".

Kako je saopšteno na sajtu slovenačkog premijera, poseta Dačića Sloveniji biće prilika da zvanična Ljubljana potvrdi svoju zainteresovanost za jačanje bilateralnih odnosa i političkog dijaloga sa Srbijom, a Srbija da informiše Sloveniju o napretku u procesu reformi koje preduzima na putu ka EU.

Slovenija, koja je priznala Kosovo, podržava dijalog Beograda i Prištine, kao i prijem Srbije i drugih zemalja regiona u EU.

Obim trgovinske razmene je prošle godine zabeležio rast od devet odsto, slovenački izvoz u Srbiju iznosio je 597,4 miliona evra, a uvoz 414, 8 miliona evra. Takođe, Slovenija je do sada investirala 1,1 milijardu evra u Srbiju, navodi STA.

Obe zemlje su učesnice projekta Južni tok, podseća agencija i napominje da će se Janša sastati sa Dačićem samo dan nakon što je posetio Moskvu, gde je sa Gaspromom potpisan konačan sporazum o slovenačkom učešću u tom projektu. Srbija je taj sporazum potpisala ranije.

Prema STA između dve zemlje preostalo je jedno pitanje - a to je primena dogovora o sukcesiji iz 2001. godine, koji još nije stupio u potpunosti na snagu. Beograd, navodi STA, još nije predao završni bilans bivše centralne banke Jugoslavije, niti je obezbedio pristup arhivama.

Srbija je, takođe, jedna od država sukcesora bivše Jugoslavije koja tek treba da da svoj pristanak za nastavak pregovora o garancijama za devizne depozite iz vremena bivše Jugoslavije pred Bankom za međuanrodna poravnanja, navodi agencija, konstatujući da to pitanje opterećuje i odnose Slovenije i Hrvatske.

Međunarodni sud za ljudska prava naložio je prošle nedelje i Srbiji i Sloveniji da preduzmu neophodne mere za isplatu stare devizne štednje štedišama koji su imali devizne ušteđevine u filijalama banaka u Bosni pod istim uslovima koji važe za štediše koji su uloge imali u tim zemljama.

(Tanjug)

Pogledajte još