Kacin i Dačić za odmrzavanje SSP

BEOGRAD, 6. aprila 2009. (Beta) - Izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta Jelko Kacin i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenili su danas u Beogradu da je Srbija ostvarila značajan napredak u ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju i pozvali na odmrzavanje procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU.

Kacin je posle razgovora rekao da prema oceni glavnog Haškog tužioca Serža Bramerca još nema pune saradnje Srbije sa Tribunalom, ali je dodao da "nema druge do odmrznuti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i početi primenu trgovinskog dela Sporazuma, posebno u okolnostima ekonomske krize".

Slovenački poslanik rekao je da EU očekuje da će Srbija ostvariti punu saradnju sa Haškim tribunalom, uključujući i hapšenje i izručenje preostale dvojice optuženih.

Dačić je istakao da Srbija smatra da već ostvaruje punu saradnju sa Haškim tribunalom i da očekuje Bramercov izveštaj u tom smislu.

On je dodao da je Srbija svesna da za mnoge zemlje u EU i svetu nema pune saradnje bez hapšenja i izručenja preostalih optuženih i da je to velika prepreka za odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i kandidaturu za članstvo.

Kacin je čestitao vladi Srbije na implementaciji "mape puta" za viznu liberalizaciju i ocenio da na osnovu toga što je do sada ostvareno postoji realna šansa da se taj posao uspešno završi.

Dačić je rekao da su MUP i drugi državni organi Srbije ispunili gotovo sve uslove iz "mape puta" za viznu liberalizaciju koju je Srbija prošle godine potpisala sa Evropskom komisijom i da "sa pravom očekuje pozitivan stav" iz Brisela.

Pozitivan pomak u viznoj liberalizaciji, prema Dačićevim rečima, mogao bi se očekivati u drugoj polovini godine.

Pogledajte još