Genetika određuje ženski orgazam

LONDON  - Najnovija istraživanja američkih ginekologa i genetičara pokazala su da sposobnost svake pojedine žene da doživi orgazam u velikoj meri zavisi od njene "genetske predodređenosti".

Rezultati istraživanja tvrde da na teškoće žene da doživi orgazam odlučujuće utiču njeni geni i ne može se pripisati isključivo uticaju predrasuda i kulturnih obrazaca.
Stručnjaci kažu da se ova otkrića u isto vreme mogu smatrati dobrom ali i lošom vešću.

"Ona mogu biti uznemiravajuća jer će neke žene pomisliti "Bože moj, pa eto zašto mi ne polazi za rukom da uživam u seksu" dok ih, u isto vreme, ovakvo reagovanje oslobađa osećanja krivice ili pritiska zbog čega "dižu ruke" i ništa ne pokušavaju da stvari poprave", tvrdi dr. Virdžinija Sedok, direktor Programa ljudske seksualnosti Medicinskog centra Univerziteta u Njujorku.

Drugim rečima, rezultati istraživanja objavljeni u poglavlju "Pisma iz biologije" Časopisa britanskog kraljevskog naučnog društva, ne znače da žene, koje su igrom prirode nasledile nepovoljan "genetski paket", neće biti u stanju da dožive orgazam.

"Reč je o tome da moraju bolje da upoznaju sopstveni erotski potencijal, vežbaju, budu strpljive i - partnerima otvoreno stave do znanja šta ih uzbuđuje i vodi ka klimaksu. I tehnika orgazma može se savladati zajedničkim trudom", tvrdi dr Sedok.

U toku istraživanja, naučnici iz londonske Bolnice Sent Tomas uputili su pitanja o seksualnim navikama na adrese 4307 žena iz britanskog Registra blizanaca sa molbom da na njih odgovore. Polovina ispitanica bile su jednojajčane, identične, a druge neidentične bliznakinje.

Svaka treća anketirana žena izjavila je da nikada ili jedva da je nekad doživela orgazam u toku seksualnog odnosa a 21 odsto ih je odgovorilo da retko, gotovo nikad ne dožive orgazam čak ni u masturbaciji. Brojke su gotovo identične s podacima dobijanim u istraživanjima obavljenim u proteklih nekoliko decenija.

Ipak, istraživači su otkrili značaj uticaj genetike na sposobnost žene da doživi orgazam, ocenio je dr Tim Spektor, genetski epidemiolog u bolnici Sent Tomas.

Sličnost u iskustvu orgazma bila je veća među identičnim bliznakinjama nego među neidentičnim. Razlog: jedina razlika između pripadnica dve grupe bila je genetska pa su naučnici zaključili da je isključivo genetska komponenta uslovila razliku.

Uzimajući u obzir različite faktore koji utiču na orgazam kod žena, istraživači su ustanovili da je kod 34 odsto žena koje retko ili nikako ne doživljavaju orgazam u toku seksualnog odnosa uzrok isključivo genetika.

Još značajnija povezanost orgazma sa genetskom predodređenošću ustanovljena je kod žena koje ni prilikom masturbacije ne doživljavaju orgazam. Istraživanje je otkrilo da u 45 odsto žena koje imaju teškoće da i prilikom masturbacije dožive orgazam krivac "genetski sklop".

Rezultati su slični istraživanjima koja su prošle godine na bliznakinjama obavili australijski seksolozi.

"Ideja da sposobnost doživljavanja orgazma ima značajnu genetsku komponentu je dokazana. Mnoge žene koje sam lečila su mi potvrdile da su prilikom otvorenih razgovora sa majkama ili sopstvenom bliznakinjom ustanovile da i one imaju slične probleme", naglasila je dr Laura Berman, stručnjak za ženski orgazam Medicinskog fakulteta Fajnberg na Univerzitetu u Evanstonu, u državi Ilinoj.

Istraživanje je otkrilo široku lepezu sposobnosti žene da doživi orgazam. "Zavirivanje" u genetske elemente seksulane funkcije omogućiće uspešniji medicinski tretman seksualnih problema. Pritom je dobijen podatak da najmanje 30 odsto žena ima ozbiljne teskoće da doživi orgazam a 70 odsto od ovih ne doživljava ga čak ni kroz seksualni odnos i spoljnu stimulaciju - naglasila je dr Berman.

"Faktori koji utiču na sposobnost doživljavanja orgazma variraju od žene do žene. Ono što pouzdano znamo je da su psihološki žene seksualno mnogo složenije od muškaraca. Za ženu, biti "u vezi" u kojoj se oseća voljenom i sigurnom je bitan faktor. Drugi značajni faktori su kako se same osećaju, šta misle o seksu, koliko su zainteresovane i, posebno, kakvo je bilo njihovo prvo seksualno iskustvo", naglasila je dr Virdžinija Sedok.

"Možda ima žena koje nikada neće doživeti orgazam, njih je ipak mali broj. Ali čak i kad nemaju orgazam, ne znači da ne mogu da uživaju u seksu. Jedno nedavno istraživanje među seksualno aktivnim ženama pokazalo je da imaju zadovoljavajući seksualni život iako orgazam ne smatraju ključnim elementom koji mora biti zadovoljen", upozorila je dr Berman.

(FoNet)
april 2009.

Pogledajte još