Nikolić: U teško vreme moramo biti složni!

"Uskoro ću da vas zamolim da se posavetujemo kako da provedemo državu i narod kroz jedno do najvećih iskušenja koje nas čeka, a to je rešavanje sudbine KiM. Vas, ugledne, umne i odgovorne srpske patriote, koji mogu da sagledaju uzroke i posledice. Spremajte se. Srbiji je potrebno da budete jedinstveni, da udruženi upotrebite svoje znanje i iskustvo, da imate u vidu interes značajniji od ličnog i da svoj ugled stavite u službu zemlje", rekao je Nikolić na proslavi dana SANU.

Predsednik Srbije je istakao da će srpsko društvo zajedničkim snagama morati da nađe i odbrani rešenje najbolje za Srbiju i njene građane.
"Niko nema pravo na neslogu u ovo teško vreme kada je Srbija pred iskušenjima koje pojedinci ne mogu sami da rešavaju", ukazao je predsednik.

"Biti akademik, zasluženo izdvojen od nas običnih, obavezuje da sukobe ostavite, ako ne pre, a ono na ulazu u Knez Mihajlovu ulicu, kako se ne bi zaljuljali stubovi i potkopavali temelji Srbije i njeno jedinstvo", poučio je Nikolić akademicima.

Predsednik Nikolić je istakao da je jubilej SANU prilika da učimo od predaka kako se prepoznaju i definišu najveći nacionalni interesi.
"Pametan smo narod, izvukli smo istorijske pouke, a ipak se naši najumniji danas opterećuju međusobnim nerazumevanjem, nadgornjavamo se, sukobljavamo, čak i kada bi trebalo da smo jedno, čak i u onim institucijama koje bi svojim atributima i društvenom ulogom morale da budu kuća znanja i poverenja, hramovi tolerancije i razumevanja", rekao je Nikolić.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Nikola Hajdin izjavio je danas da je ta institucija spremna da pomogne državi u rešavaju društvenih problema, ali da ne može i ne želi da se bavi dnevnom politikom.

Posle svečanosti povodom dana SANU, na kojoj je predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio da će tražiti savet Akademije u procesu rešavanja pitanja Kosova i Metohije, Hajdin je novinarima izjavio da je akademija spremna da razgovara o svim problemima, ali da to može da čini isključivo na naučnoj osnovi.

Na državi i predsedniku je, kako je objasnio, da procene u kom smislu im SANU može biti korisna u razmatranju i rešavanju drštvenih problema. "Akademija neće uzimati u obzir takozvane dnevnopolitičke teme, a predsednik Republike i oni koji su na vlasti odgovorni su da reše problem (Kosova). Mi možemo samo da im pomognemo, ali ne možemo mi da namećemo svoju politiku, pre svega zbog toga što u Akademiji i ne postoji jedna politika. Akademija se ne bavi političkim problemima, ali svaki član Akademije može da se bavi politikom kako je njemu volja", izjavio je Hajdin.

Pogledajte još