Tuberkuloza na ulicama Beograda!

0

Građanima glavnog grada preti opasnost od zaraze tuberkulozom zbog toga što je pre dva dana građevinska inspekcija zatvorila Zavod za plućne bolesti i zaštitu od tuberkuloze na Zvezdari.

Sada je oko 150 pacijenata prepušteno samo sebi jer su u obavezi da lečenje potraže na drugom kraju grada. Oni se voze autobusom, šetaju ulicama i dolaze u kontakt sa zdravom populacijom i na taj način ugrožavaju njihov život!

Da je situacija alarmantna, potvrdio je i jedan od naših poznatih epidemiologa koji je želeo da ostane anoniman.

– Tuberkuloza je zarazna bolest koja se preko kontakta prenosi sa čoveka na čoveka. Jeste rizično da zdrava osoba bude u kontaktu sa obolelim. I ako je prva faza lečenja obolelog trajala dva meseca, niko ne može da zna u kojoj fazi je njegova bolest i da li je i dalje zarazan – rekao je on.

Aleksandar Vitković, mikrobiolog, kaže za Kurir da zatvaranjem ovog Zavoda epidemiološka situacija neće biti pod kontrolom.

– Pacijentima koji se nalaze u postupku dijagnostike tuberkuloze, odnosno onima koji čekaju potvrdu da li imaju ovu bolest, zatvaranjem Zavoda neće moći da se pruži lečenje – kaže Vitković.

Načelnik ogranka dr Marko Mažibrada naglašava da se dešava da, iako se bave samo ambulantnim lečenjem, dođe i pacijent koji je zarazan.

– Oni putuju autobusom do nas, borave u našim čekaonicama i na taj način ugrožavaju ostale pacijente. Mi nemamo smeštajne kapacitete, tu smo da dijagnostikujemo bolest – kaže on.

Ministarka: Grad je nadležan!

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović rekla je da ovaj problem treba da reši grad.

– Grad Beograd je osnivač, ali to je manje važno. Ono što je u ovoj situaciji bitno jeste da pacijenti na vreme budu zbrinuti – kaže ministarka.

Činjenice

♦ prenosi se s čoveka na čoveka
♦ ugrožava osobe sa slabim imunitetom
♦ napada pluća i ostale organe
♦ smrtonosna je
♦ loši uslovi (vlaga, neprovetrene prostorije) povoljni su za njeno širenje
♦ ove godine ima 18 novoobolelih na 100.000 stanovnika
♦ lečenje traje od šest do osam meseci

Izvor

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.