Odnosi Srbije i Kostarike dugi i vrlo dobri

BEOGRAD, 22. novembra 2012. (Beta) - Šefovi diplomatija Srbije i Kostarike, Ivan Mrkić i Hose Enrike Kastiljo Barantes konstatovali su u četvrtak u Beogradu da su odnosi dve zemlje "dugi i vrlo dobri", sa prostorom za njihovo poboljšanje u ekonomskom, kulturnom i naučnom smislu.

"Kostarika ima potpisane trgovinske sporazume sa mnogim zemljama sveta, medju kojima su i SAD, Kina, zemlje karipskog regiona, i rekao sam (Mrkiću) da bi Kostarika rado podelila neke blagodeti tih sporazuma, na primer preko kompanija iz Kostarike, koje bi želele da ulažu u Srbiju", rekao je Barantes.

Mrkić i Barantes su na zajedničkoj konferenciji za novinare naveli da su razgovarali o mnogim bilateralnim pitanjima i izvestili jedni druge o onome što se dešava u regionima dve zemlje.

"Tražimo uporišta za što bližu saradnju, ne samo za naše dve zemlje, nego i u pitanjima od medjunarodnog značaja, posebno u UN", poručio je Mrkić.

Šef kostarikanske diplomatije je dodao da je njegova zemlja jedna od vodećih u Procesu integracija Centralne Amerike (SICA), navodeći da je ta grupa pre šest meseci potpisala ugovor o pridruživanju sa EU, što je prvi medjuregionalni ugovor tog tipa u svetu.

Pogledajte još