Uredba o nagradama sportistima

BEOGRAD, 07. april 2009. (FoNet) - Vlada je na poslednjoj sednici usvojila Uredbu o nacionalnim priznanjima i nagradama za poseban doprinos razvoju i afirmaciji sporta.

Nacionalno priznanje dodeljuje se sportistima koji imaju navršenih 40 godina života, a u karijeri su osvojili za Srbiju ili ranije Jugoslaviju medalju na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi te Svetskim i Evropskim prvenstvima.

Priznanje će se, takođe, dodeliti sportistima koji su postizali svetske rekorde u olimpijskim i paraolimpijskim disciplinama ili osvoje teniski Dejvis odnosno Federejšn kup.

Priznanje će pratiti doživotni mesečni prihodi, po tri prosečne plate za osvajanje zlatnih olimpijskih medalja, po dve i po za osvajače srebrnih i po dve prosečne plate za osvajače bronzanih medalja.

Po dve prosečne plate primaće i sportisti koji na svetskim ili evropskim prvenstvima osvoje zlatnu, srebrnu ili bronzanu medalju odnosno postignu svetski rekord u nekoj od olimpijskih disciplina. Njima će pripadati od jedne do dve prosečne plate mesečno.

Nacionalno priznanje može se istom sportisti dodeliti samo jednom.

U slučaju da sportista tokom sportske karijere ostvari više sportskih rezultata koji predstavljaju osnov za dodelu nacionalnog priznanja, kao osnov za dodelu tog priznanja uzeće se u obzir najbolji (najvredniji) sportski rezultat.

Uredbom je propisan i iznos nagrada koji se jednokratno isplaćuje sportistima i trenerima koji kao članovi reprezentacije Srbije na olimpijskim i paraolimpijskim igrama, šahovskoj olimpijadi i svetskim i evropskim prvenstvima te u Dejvis i Federejšn kupu.

Za svakog osvajača olimpijske medalje i glavnog trenera ekipe dodeljuje se novčana nagrada od 35.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za zlatnu medalju, 30.000 evra za srebrnu i 25.000 evra za bronzanu medalju.

Za medalju na svetskom prvenstvu sportisti i treneri biće nagrađeni sa 30.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za zlatnu medalju, 25.000 evra za srebrnu medalju i 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za bronzanu.

Za medalju na evropskom prvenstvu u ekipnim ili pojedinačnim sportovima u olimpijskoj ili paraolimpijskoj sportskoj disciplini dodeljuje se novčana nagrada od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za zlatnu, 15.000 evra za srebrnu i 10.000 evra za bronzanu medalju.

U slučaju da sportista i trener, na istom takmičenju, osvoje više medalja, dodeliće im se samo jedna nagrada za najbolji ostvaren rezultat.

Akt o dodeli nacionalnog priznanja i novčane nagrade donosi vlada na predlog ministarstva sporta i omladine, a novčana primanja dodeljuju se preko nadležnog nacionalnog sportskog saveza.

Nacionalno priznanje i nagrada za osvojenu medalju na svetskom ili evropskom prvenstvu u olimpijskoj ili paraolimpijskoj sportskoj disciplini i nagrade se dodeljuju samo za rezultate ostvarene u prvoj A seniorskoj reprezentaciji.

Uredba predviđa i da, ako se nosilac nacionalnog priznanja ne ponaša u skladu s važećim pravilima, vlada može da ukine nacionalno priznanje.

Pogledajte još