Savet bezbednosti u utorak o Kosovu

0

Savet bezbednosti UN u utorak razmatra izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o Kosovu u kojem ohrabruje Beograd i Prištinu da nastave dijalog uz posredovanje Evropske unije i da primene do sada postignute sporazume.

“Radujem se nastavku dijaloga i nadam se da može biti stvoren zamah da se Beograd i Priština postepeno, ali sigurno kreću ka normalizaciji odnosa i uspostavljanju trajnog mira u regionu”, naveo je Ban Ki Mun u redovnom tromesečnom izveštaju.

Kako je rečeno agenciji Beta u ministarstvu spoljnih poslova Srbije, na toj sednici koja počinje posle podne po njujorškom vremenu, učestvovaće i šef srpske diplomatije Ivan Mrkić.

U izveštaju za period od jula do oktobra 2012, Ban Ki Mun ocenjuje da je bilo pozitivnog razvoja u naporima vezanim za primenu sporazuma postignutih u dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

“Pozdravljam uveravanja dobijena od Beograda i Prištine u pogledu njihove spremnosti i posvećenosti nastavku snažnog angažovanja u dijalogu koji vodi EU, rešavanju spornih pitanja mirnim sredstvima i zadržavanju njihove zajedničke evropske perspektive
“, naveo je Ban Ki Mun.

NJUJORK/BEOGRAD, 25. novembra 2012. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.