Pomoći ću Zvezdi

Srpski biznismen Milan Mandarić boravio je juče nekoliko sati na "Marakani" razgovarajući s predsednikom Crvene zvezde Denom Tanom. Vlasnik Lester sitija i bivši gazda Portsmuta zainteresovan je da uloži novac u Crvenu zvezdu, ali tek kada bude donet zakon o privatizaciji u sportu.
- Došao sam samo na jedan dan, jer imam neke porodične obaveze. Danas idem u Englesku - rekao je na početku razgovora za Kurir Milan Mandarić. 

Da li ste došli zajedno sa Denom Tanom?
- Tako je! Zajedno smo putovali. 

Jeste li pričali o Crvenoj zvezdi?
- Jesmo, Zvezda je bila glavna tema tokom leta, koji je trajao tri sata. 

Da li vam je Tana ponudio da budete sponzor Zvezde?
- Jeste! Ali rekao sam mu da još nije vreme za mene. 

Zašto?
- Još nije donet zakon o privatizaciji u sportu niti se zna šta on donosi. Koje su prednosti tog zakona? Koja je odgovornost i obaveza onog koji želi da uloži novac u fudbal? 

Da li ste spremni da pomognete?
- Uvek! Ali tek kada bude bilo zakonske regulative. Do tada, mogu da dam samo savet, posebno svom prijatelju Denu Tani, koga znam baš dugo. 

Kako vi danas vidite Zvezdu?
- Žalosno je ono što se dešava Zvezdi. Gigant je opasno posrnuo. Od evropskog i svetskog šampiona ostalo je samo ime. Nije mi prijatno kada kao Srbin u inostranstvu čitam novine i vidim da je Zvezda pred bankrotom. 

Šta ćete predložiti Tani?
- Jedan čovek ne može da promeni lošu finansijsku situaciju u Zvezdi. Potreban je tim sposobnih i odgovornih ljudi. Sada treba postaviti temelje. Tako sam uvek radio u Engleskoj i uspevao. Tako je bilo s Portsmutom i sada s Lesterom. 

Znači, Zvezdi su potrebni Mišković, Cepter i Mandarić, ali zajedno?
- Ha, ha, ha... Bilo bi to dobro za Zvezdu. Rekao sam da želim da pomognem. I ranije sam bio uz Zvezdu, pomagao klubu, ali sada je jako teško jer nema zakona. 

Šta mislite o ponudi Filipa Ceptera od 1,5 miliona evra?
- Nije problem dati 1,5 miliona evra. To vam je kao da stavite flaster na ranu. Po meni, ranu treba izlečiti i učiniti da se ona više nikad ne pojavi. Mislim da sam vam sve rekao. 

Nije spreman na rizik 

Milan Mandarić je poznat u svetu kao čovek koji je profitirao od fudbala i kao stari lisac nije spreman da uloži pare u rizik, odnosno u državu u kojoj ne postoji zakonska regulativa. On jako dobro zna da je u našoj ligi nemoguće napraviti pare, čak ni vratiti uloženi novac, pošto je poseta na stadionima vrlo mala, a marketing praktično ne postoji. 

Po važećem zakonu, u Srbiji nije moguće da privatno lice zarađuje i ima procenat od poslovanja fudbalskog kluba koji nije akcionarsko ili privatno vlasništvo. Povodom dolaska Filipa Ceptera oglasile su se i Delije, koje su na svojim forumima o mogućem trilingu u Zvezdi napisali: "Mandarićeva trgovina, Tanin kuvar i restoran, Cepterov lonac, biće čorba kao grom." 

www.kurir-info.rs

Pogledajte još