U utorak dodela nagrada za najbolju ekološku vido igru

BEOGRAD, 3. decembra 2012. (Beta) - Nacionalno takmičenja za najbolju video igru sa ekološkom porukom - Grin gejms (Green games) za osnovce i srednjoškolce iz više od 60 gradova Srbije je završeno, a u utorak će najboljima biti dodeljene nagrade, saopštio je organizator - udruženje Oktopus.

Takmičenje za najbolju video igru sa ekološkom porukom trajalo je od maja do 31. oktobra, kao glavna aktivnost dvogodišnje kampanje "Znanjem za održivi razvoj".

Školarci, okupljeni u gradske timove pod mentorstvom nastavnika, imali su priliku da za svoj grad osvoje vredne nagrade, kroz osmišljavanje i realizaciju video igre koja će najbolje preneti značaj očuvanja životne sredine, kroz primenu informatičkog, likovnog i muzičkog obrazovanja.

Na konkurs se prijavilo 587 takmičara, odnosno 58 takmičarskih timova, koji su poslali 58 video igara. Na zvaničnom sajtu www.greengames.rs postavljeni su svi radovi učenika koji su učestvovali u takmičenju.

Pobednici takmičenja izabrani su na osnovu SMS glasova gradjana.

U igranju "Grin gejms" igara učestvovalo je 10.500 učenika, a više od 650.000 gradjana Srbije je indirektno bilo obavešteno ili uključeno u projekat tokom glasanja, što je doprinelo ekološkoj edukaciji i drugih starosnih grupa.

Prvonagradjenoj opštini Bor sutra će na svečanosti u beogradskoj Opštini Vračar biti uručen interaktivno-ekološka skulptura "Ptica Robot" (donacija Fonda braće Rokfeler), kao i nagrade za takmičare.

Sredstva prikupljena tokom glasanja za najbolju vide igre preko SMS poruka sa Telenor mreže namenjena su daljem obrazovanju talentovanih informatičara "Grin gejms" takmičenja i biće uručena pobedničkom timu.

Drugo mesto osvojila je opstina Knjaževac, a treće opština Sokobanja. Te dve opštine dobiće po jedan Arteko robot za reciklažu, koje je donirala kompanija Telenor, a nagrade će dobiti i takmičari.

Arteko robot biće dodeljen kao specijalna nagrada i opštini Ivanjica i Osnovnoj školi "Milinko Kusić", koju pohadjaju deca sa posebnim potrebama.

Pogledajte još