Od 7. decembra lakše i jeftinije do američke vize

"Novi sistem zakazivanja procedure za vizu, koji će početi da se primenjuje od 7. decembra, namenjen je za neimigrantske vize, dakle za ljude koji putuju privremeno u SAD radi turizma, studija ili poslovno", rekla je novinarima zamenica konzula američke ambasade u Srbiji Melani Rubenstajn.

Ovaj sistem se primenjuje svuda u svetu, navela je ona, objasnivši da se njime reguliše zakazivanje razgovora i plaćanje takse za obradu vize, što znači da će procedura na globalnom nivou biti ista.

"Do sada su podnosioci zahteva za dobijanje vize plaćali taksu za obradu vize, PIN broj da bi zakazali razgovor i kurirsku dostavu pasoša DHL-om, a od sada će plaćati samo taksu za obradu vize", istakla je Rubenstajn.

Ona je napomenula da će prvi korak u zakazivanju razgovora za vizu i dalje biti obrazac DS 160, kao zahtev za dobijanje vize, i da se to neće promeniti.

Nakon što popune ovaj obrazac, podnosioci zahteva će moći da zakažu razgovor ili preko interneta - putem sajta serbia.usvisa-info.com - ili pozivanjem telefonskog servisa američke ambasade, koji od sada ima novi broj - 011/405-0695.

Kada kreiraju svoj profil na internet stranici, podnosioci zahteva će moći da odštampaju nalog za uplatu koji će koristiti u banci "Inteza" kako bi uplatili taksu za obradu vize, a moći će da plate i kreditnom karticom, putem telefona ili internet stranice.

Taksa za obradu zahteva za vizu, u iznosu od 160 dolara za većinu tipova viza, neće se menjati, a pokrivaće sve troškove zakazivanja, obrade zahteva i kurirske službe, navodi se u saopštenju američke ambasade.

Nakon uplate, podnosioci zahteva će moći da na isti način zakažu razgovor za vize, putem internet stranice ili telefonskim pozivom.

Ukoliko se viza odobri, pasoš i viza će biti poslati na jednu od 12 lokacija DHL-a, po izboru podnosioca zahteva.

(Tanjug)

Pogledajte još