Uradjen prednacrt Zakona o socijalnom preduzetništvu

BEOGRAD, 3. decembra 2012. (Beta) - Zakon o socijalnom preduzetništvu, koji treba da doprinese podizanju nivoa zaposlenosti socijalno ugroženih, trebalo bi da bude usvojen u prvoj polovini sledeće godine, rečeno je na skupu u Beogradu održanom povodom Medjunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Predstavnica Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Tatjana Prijić rekla je da je prednacrt zakona gotov, ali da još treba da se usaglašava i prodje kroz javnu raspravu do konačnog usvajanja.

Ona je rekla da se zakon odnosi na osnivanje i održivost preduzeća, u kojima bi radile osobe sa invaliditetom ili osobe starije od 50 godina koje su ostale bez posla, ali da povlastice kojima se nadaju poslodavci poput umanjenja PDV-a i olakšica prilikom javnih nabavki, neće biti deo tog zakona već drugih propisa.

Direktor preduzeća "Lola preduzetništvo" Žarko Milićević rekao je da je stanje u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje katastrofalno i da od 42 takva preduzeća u Srbiji radi samo šest, od čega su dva u Beogradu.

Pogledajte još