Smeniti Snežanu Malović

BEOGRAD, 10. aprila 2009. (Beta) - Skupština zajednice opština na Kosovu i Metohiji optužila je u petak ministarku pravde Snežanu Malović za "izdaju srpskih interesa" zbog "pritiska na srpske sudije u Kosovskoj Mitrovici da uđu u sud samoproglašene Republike Kosovo".

U saopštenju koje je potpisao predsednik te Skupštine Radovan Ničić navodi se da ministarka Malović zahteva da u "taj takozvani multietnički sud" uđe pet srpskih tužilaca i osam sudija, koji bi sudili po krivičnom zakonu "države Kosovo". "Srpske sudije se ucenjuju tako što ako ne pristanu na ovu izdaju rizikuju svoj reizbor, a naloženo im je da dok ne polože zakletvu pred nadležnim institucijama Kosova, njihov prelazak u pravosudni sistem Kosova drže u strogoj tajnosti", navodi se u saopštenju.

Skupština zajednice opština KiM ocenila je da je vlast u Beogradu "definitivno odustala od šest tačaka koje su joj poslužile samo kao dimna zavesa da dovede Euleks na Kosovo", a čiji je zadatak, kako se navodi, sprovođenje plana Martija Ahtisarija. Ta Skupština zahteva od opozicionih stranaka u Skupštini Srbije da pokrenu zahtev za smenu ministarke pravde i spreče "definitivno urušavanje srpske države i njenih institucija" na Kosovu.

Pogledajte još