Parlament treba da nadzire službe bezbednosti

BEOGRAD, 6. decembra 2012. (Beta) - Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer istakao je u četvrtak važnost jasnih procedura i linija komande u bezbednosnim agencijama, uz ocenu da je u Srbiji potrebno osnažiti nadzornu ulogu parlamenta u oblasti bezbednosti.

Na početku dvodnevnog skupa o reformama u sektoru bezbednosti, Dežer je rekao da je ključan princip podele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, kao i da je važno obezbediti funkcionalno pravosudje i vladavinu prava.

"Svaka institucija mora da radi posao za koji je nadležna iako to ne čini mora da se utvrdi u čemu su propusti", kazao je Dežer.

Šef delegacije EU pozdravio je rad skupštinskog odbora za bezbednost i dodao da on mora da ima proaktivnu ulogu pored redovnih podnošenja izveštaja bezbednosnih agencija.

Dežer je ocenio i da je potrebno osnažiti kapacitete parlamenta u nadzoru bezbednosti i obezbediti mu stručnu pomoć i sredstva.

On je rekao i da očekuje da se revidiraju odredjene nadležnosti, a napomenuo je da, naprimer, "postoje sumnje" oko primene mera specijalne istrage, koju sprovode bezbednosne agencije.

Pogledajte još