Den Tana: Plate igračima do kraja meseca

BEOGRAD, 10. aprila (Beta) - Predsednik Crvene zvezde Den Tana obećao je igračima tog kluba da će im sva dugovanja biti isplaćena do kraja meseca.

"Imali smo odličan sastanak. Igrači su izneli svoje mišljenje, dogovorili smo se da im do kraja meseca isplatimo sva dugovanja i, pošto smo u Zvezdi svi jedna velika familija, da naši problemi ostanu u kući, a ne da pravimo šalu od svega toga", rekao je Tana novinarima na Markani.

Igračima Crvene zvezde nisu isplaćene plate još od zimske pauze u prvenstvu, što je u javnost izašlo skorašnjom izjavom Mirnesa Šišića, kome je stanodavac zapretio izbacivanjem iz stana.

"Problem sa Šišićem je rešen, on se malo i uvredio što ja nisam došao da se upoznam sa njim kada je stigao u klub. Sada je sve u redu", rekao je Tana.

"Ako neki igrač Zvezde kaže da gladuje, on je lažov. Nekima bi međutim, možda bilo dobro da gladuju, jer bi više trčali", dodao je on.

Fudbaleri Nikola Lazetić i Ognjen Koroman potvrdili su da su igrači zadovoljni ishodom sastanka.

"Nismo postavljali nikakve ultimatume, želeli smo samo da vidimo na koji način uprava namerava da reši ovu problematičnu situaciju. Do sada nismo želeli da izlazimo u javnost, jer nismo želeli da tražimo alibi, ali pošto smo već praktično izgubili šansu da osvojimo titulu, želeli smo da rešimo problem. Posebno su mladi igrači u velikom problemu", rekao je Lazetić.

"Situacija jeste teška, ali smo se dogovorili da pokušamo da iz nje izađemo još jači", kazao je Koroman.

Lazetić i Koroman su istakli da će svi u klubu učiniti sve što je moguće da neuspešnu sezonu završe ovajanjem Lav kupa.

Predsednik Crvene zvezde Den Tana najavio je da će sredinom sledeće nedelje objaviti plan kojim namerava da prebrodi finansijsku krizu i proba da izmiri dugove veće od 20 miliona evra.

"U utorak imamo Upravni odbor, a posle toga ćemo objaviti koliko i kome dugujemo i saopštiti ideju kojom nameravamo da rešimo te probleme... Moramo da budemo realni i javno kažemo da Zvezdi za normalno funkcionisanje godišnje treba minimum 10 miliona evra", rekao je Tana novinarima na Marakani.

(old_image)Tana je potvrdio da su dugovi Zvezde veći od 20 miliona evra, ali je rekao da "crveno-beli" imaju potraživanja od oko pet miliona evra.

"Ima mnogo obećanja na osnovu kojih sam razradio ideju. Mnoga od njih su, međutim, saopštena preko novina, a obećavali su i neki članovi uprave, ali ništa nisu ispunili. Tako da ćemo videti. Da ne bude posle, obećanje - ludom radovanje", kazao je on.

Tana je kazao i da je pre dolaska na funkciju predsednika, u novembru prošle godine, imao obećanja pojedinih političara da će pomoći Zvezdi u slučaju potrebe, ali da mu se sada niko od njih ne javlja.

Predsednik Zvezde želi da se oformi tim od 12 do 15 članova, koji će "crveno-belima" godišnje donostiti između tri i tri i po miliona evra. Planira se da se od leta uvede plaćanje članarine, od koje bi Zvezda mogla da zaradi dodatna tri miliona evra.

"Često se Zvezda poredi sa Barselonom i Realom, a oni imaju hiljade članova koji plaćaju članarinu. Mi, sa druge strane, nemamo nijednog, iako je statutom to propisano. To je tragedija i sramota", rekao je Tana.

On je kazao da veliki problem za Zvezdu predstavlja to što omladinska škola ne stvara kvalitetne igrače, na čijoj bi prodaji klub mogao da zaradi.

Tana je dodao da Zvezda nikad nije prodala manje igrača nego ove sezone, što je poremetilo planove uprave, koja je računala na novac od transfera.

Predsednik Zvezde rekao je i da je Filipu Cepteru poslao ponudu za sponzorstvo, i da je njegova kompanija "Cepter" primila.

"Oni sada analiziraju naš predlog. Mi smo, za svaki slučaj, poslali ponudu na adresu još dve-tri kompanije, ali one ne bi sasvim zamenile Ceptera", naveo j on.

Navijači Zvezde izjavljivali su da planiraju da svojim novčanim prilozima pomognu klub, ali je Tana ocenio da je nerealno očekivati da to reši probleme "crveno-belih".

"Ceo život sam u inostranstvu, svuda sam išao u crkvu gde dolaze Srbi. Znam da je vrlo teško Srbinu uzeti pet dolara za bilo kakvu humanitarnu akciju. To rade neki drugi narodi, Jevreji, recimo", rekao je predsednik.

"Pominje se cifra od 40 miliona evra. Obećavam da ću, ako navijači toliko sakupe, lično Zvezdi pokloniti 80 miliona evra", kazao je predsednik Zvezde.

Tana je istakao i da ima podršku 90 odsto ljudi iz Upravnog odbora i da ni sa kim nije u konfliktu. On je dodao da ne razmišlja da da otkaz generalnom sekretaru Saši Koziću, kome je "najteže".

Prvi čovek Zvezde pohvalio je potpredsednika Marka Miškovića, uz obrazloženje da je on uradio mnogo više nego što je obećao i da ne zaslužuje kritike.

(old_image)Odlazak drugog potpredsednika kluba Vladimira Jugovića Tana je obrazložio stavom da nekadašnji fudbaler nije želeo da trpi da po novinama čita kako se o njemu piše kao o neradniku.

"Prvobitno je plan bio da Jugović pomogne sportskom direktoru, ali su kasnije neki članovi UO bili protiv toga, pa je odustao. Veoma ga poštujem, kao i Iliju Ivića, našeg sportskog direktora. Zvezda treba da bude veoma sreća što ima Ivića, ali lično sumnjam da bi on došao da je tačno znao u kakvoj smo situaciji. Čak ni ja nisam znao pravo stanje", rekao je on.

Tana je odgovorio na otpužbe fudbalskog menadžera Ranka Stojića, koji je nedavno izjavio da predsednik Crvene zvezde nekoliko puta nije održao reč.

"Stojić je ljubomoran čovek. Najveća laž je pričati kao što to neki rade, da je Stojić najveći prijatelj Zvezde", kazao je on.

Na konstataciju novinara da je to govorio i član UO i sadašnji finansijer Dragi Mi/ćović, Tana je rekao:

"Neka Mićović onda ide u Rad ili neka Stojić dođe u Zvezdu", zaključio je Tana.

Pogledajte još