Hrvatski mediji o odnosu sa Srbijom: Josipović ne želi raspravu koja nije na evropskom nivou

Hrvatska ministarka inostranih poslova Vesna Pusić, kako se još navodi, pokušava da razgovara sa srpskom stranom i popustit pritisak, ali predsednik Ivo Josipović poručuje da je prerano za sastanak s Tomislavom Nikolićem.

"Nova garnitura u Srbiji je promenila retoriku i dovela u pitanje neke vrednosti od kojih smo polazili u saradnji. Izbor rukovodstva u Srbiji je stvar njihovog naroda. Dakle, uz puno poštovanje legaliteta i legitimiteta vlasti u Srbiji, samo mogu da izrazim nadu da će da dođe do povratka na one zajedničke vrednosti na čijem smo temelju gradili pomirenje i saradnju. Pojedine reakcije iz Srbije na hašku presudu potpuno su neracionalne, kao da je Hrvatska sudila", izjavio je Josipović.

On je dodao da često čuje izjave, pa i od političara u Hrvatskoj, da oslobađanjem hrvatskih generala pravda nije zadovoljena.

"Pa ne sudi se nekome da bi se zadovoljio nečiji osećaj pravde. Nekome se sudi ako je kriv, a onda je posedica zadovoljenje pravde. Koja bi to pravda bila da ste osudili nekoga ko nije kriv za zločin?" pita se Josipović.

Hrvatski mediji navode da je njihov državni vrh bio suočen sa dosta kritika nakon "neumesnih" izjava iz Srbije. Josipović je na tu temu prokomentarisao da u Hrvatskoj vrijedi ona: pametniji ćuti.

"Upuštanje u raspravu koja nije, recimo to tako, na evropskom nivou, za nas nema ni svrhe ni koristi." izjavio je Josipović.

Predsednik Hrvatske dodaje da u Srbiji vidi komšiju i partnera i podseća da dve zemlje imaju kako političku, tako i ekonomsku saradnju.

"Naša ruka će uvek da im bude pružena. Hoće li neko hteti ili ne našu ispruženu ruku, to je njegova stvar", zaključuje predsednik Hrvatske.

(index.hr)

Pogledajte još