Kosovo i u Americi: Teskas se otcepljuje od SAD

Kako je javila američka tv stanica ABC News, onlajn peticiju potpisalo 119.209 ljudi, čime je ispunjen uslov od najmanje 25.000 potpisa, kada je Bela kuća dužna da da odgovor, prenosi Tanjug.

U Beloj kući je rečeno da ne mogu da procene kada će se oglasiti povodom peticije iz Teksasa, ali nije isključeno i da će odgovor biti da oni nisu nadležni za to pitanje.

Nekoliko dana posle izbora Obame, nekoliko saveznih država je pokrenulo peticiju kojom traže odvajanje, ali je svemu najozbiljnije pristupio Teksas skupivši skoro 120.000 potpisa.

U ostatku SAD je istovremeno prikupljeno više od 800.000 potpisa za tu ideju.

Podršku secesionističkom pokretu pre nekoliko dana je dao i kongresmen iz Teksasa i jedan od kandidata za republikansku predsedničku nominaciju Ron Pol, ocenivši da je to jedan od osnovnih principa na kojima je stvorena država.

"Nema ničeg izdajničkog ili nepatriotskog u želji da federalna vlada bude odgovornija prema ljudima koje predstavlja. Ako građani i države nisu slobodni da napuste SAD, kao njihov poslednji čin koji žele, da li su oni stvarno slobodni", zapitao se Pol.

Kao glavni razlozi za secesiju navode se preveliko mešanje federalnih vlasti u pitanja saveznih država, kao i nezadovoljstvo ekonomskom politikom Obamine administracije koja se ocenjuje kao previše leva i socijalistička.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.