Devojčica pobedila leukemiju jer su je "programirali" virusom koji izaziva sidu

Šestogodišnja Ema Vajthed, koja je prošlog leta umalo nije umrla od limfocitne leukemije, podvrgnuta je eksperimentalnoj terapiju u Dečijoj bolnici u Filadelfiji. U okviru ove metode, lekari su pomoću “onesoposobljenog” oblika virusa koji izaziva sidu genetski reprogramirali Emin imunološki sistem da ubija kancerogene ćelije.

Posle eksperimentalne terapije, kojoj je podvrgnuta u aprilu nakon što joj se bolest dva puta vratila posle hemioterapije, ona se potpuno izlečila. Ema, koja je i sedam meseci nakon tretmana potpuno zdrava, prvo je dete i jedan od prvih pacijenata uopšte kod kojih je savremena tehnika dovela do ostvarenja cilja - trajnog osposobljavanja imunološkog sistema za borbu protiv raka.

Ema je jedan od desetak pacijenata obolelih od leukemije u uznapredovalom stadijumu koji su podvrgnuti eksperimentalnoj terapiji, razvijenoj na Univerzitetu Pensilvanije.

Dr Karl Džun, koji vodi naučni tim, nada se da će nova terapija zameniti transplantaciju koštane srži i još mučniju opasnu i skupu hemoterapiju, koja je danas poslednja nada kada sve ostale više ne daju rezultate.

- Tri odrasle osobe obolele od hronične leukemije koje su podvrgnute terapiji Univerziteta Pensilvanije takođe su potpuno ozdravile, a kod dva pacijenta nije bilo znakova bolesti više od dve godine - objašnjava Dr Dejvid Porter.

Kod četiri odrasla pacijenta stanje se poboljšalo, ali nisu potpuno izlečeni, a kod jednog obolelog terapija je primenjena tek nedavno, tako da još nema rezultata. Kod dve odrasle osobe nije bilo nikakvog efekta.

Uprkos mešovitim rezultatima, onkolozi koji učestvuju u ovom istraživanju tvrde da nova metoda mnogo obećava, budući da je čak i u ovako ranoj fazi bila efikasna kod naizgled beznadežnih pacijenata.

Izvor: Blic

Pogledajte još