Nema mesta za optimizam

BEOGRAD, 11. decembra 2012. (Beta) - Visoka stopa inflacije i nezaposlenosti i pad privredne aktivnosti obeležili su 2012. godinu, a nema mesta za optimizam ni za narednu godinu, rečeno je u utorak na sednici Upravnog odbora Privredne komore Srbije (PKS).

Potpredsednica PKS Vidosava Džagić rekla je da je predvidjeni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od četiri odsto za narednu godinu nedovoljan i da najavljene investicije, bez naznaka kako će se doći do njih, ne ulivaju optimizam.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin rekao je da će u martu verovatno doći do rebalansa budžeta za 2013. godinu jer je usvojeni budžet neodrživ, ali je naveo i da suštinske reformske mere, koje je vlada najavila, predstoje tek početkom naredne godine.

Ukazao je da još nije uradjeno ništa po pitanju reformi penzionog sistema i javnih preduzeća, sistema zdravstva, poreske reforme, i dodao da je neophodna i nova politika privlačenja investicija.

Kako je naveo Bugarin, ove godine, prvi put posle 12 godina, zabeležen je negativan privredni rast. On je rekao i da je 2012. smanjena poljoprivredna proizvodanja, odnosno da je bruto vrednost bila 3,913 milijardi dinara, što je za 24,32 odsto manje od realizovane u 2011. godini.

Vidosava Džagić je rekla da je ove godine inflacija bila 14 do 15 odsto i da je predvidjeni rast cena od 11 odsto za narednu godinu nerealan.

Pogledajte još