Neophodni novi sastavi Saveta sudstva i Veća tužilaca

BEOGRAD, 11. decembra 2012. (Beta) - Za uspostavljanje pravičnog i nezavisnog pravosudja neophodno je izabrati novi Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, izjavila je u utorak predsednica Društva sudija Dragana Boljević.

Ona je na konferenciji pod nazivom "Putevi i stranputice pravne države u Srbiji" istakla da izbor novog sastava VSS i DVT mora da bude polazna tačka rada Ministarstva pravde jer "zbog te dve institucije trpi ceo pravosudni sistem i gradjani".

"Ustavni sud je sve odluke VSS proglasio neustavnim. U javnosti je postignut konsenzus da su te institucije radile loše i ukoliko se ne postave novi ljudi, onda to znači da su VSS i DVT iznad zakona, onda to znači da nema odgovornosti u Srbiji", izjavila je Boljevićeva.

I predsednik Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Goran Ilić istakao je da se mora pokrenuti pitanje individualne odgovornosti članova VSS i DVT za stanje u pravosudju.

"Odluka Ministarstva pravde da ispravi greške iz prošlosti i da se uspostavi nezavisno pravosudje bila bi kompromitovana ako na čelu VSS i DVT ostanu ljudi koji su kršili ljudska prava", rekao je Ilić.

Ocenjujući rad Ministarstva pravde u prvih šest meseci, Ilić je rekao da je na dobrom putu zato što je uočilo goruće probleme i preduzelo konkretne korake.

Pogledajte još