Potpisan protokol o izmeštanju železnice iz centra Niša

NIŠ, 11. decembra 2012. (Beta) - Predstavnici Vlade Srbije i Grada Niša potpisali su u utorak Protokol o izgradnji severnog kraka železničke pruge, kojim je predvidjeno izmeštanje železničke infrastrukture iz centralne gradske zone Niša.

Protokol su u Nišu potpisali gradonačelnik tog grada Zoran Perišić i ministar saobraćaja Srbije Milutin Mrkonjić, u prisustvu ambasadora Evropske unije u Srbiji Vensana Dežera.

Novac za projekat izrade dokumentacije vredan milion i po evra obezbedila je EU, završetak projektne dokumentacije očekuje se za oko dve godine, nakon čega bi trebalo da krene izgradnja obilaznice.

Dežer je kazao da će projekat biti uradjen u tri faze, najpre će biti pripremljena studija o izvodljivosti, bezbedonosne studije i one koje se odnose na interakciju sa životnom sredinom.

Zatim će, prema rečima Dežera, biti pripremljena tenderska dokumentacija i na kraju bi trebalo da bude uradjena finansijska procena koju će predstaviti potencijalni investitori.

Ministar Milutin Mrkonjić je ocenio da je jedan od najznačajnijih projekata na koridoru 10 izgradnja niškog železničkog čvora.

Pogledajte još