Ništa od najhladnije zime u poslednjih 1.000 godina: Toplo od ponedeljka

Londonski "Skaj" piše da je talas hladnog vremena, "ledena zver sa istoka", zaobišao Veliku Britaniju, ali da je žestoko udario Balkan, gde je od posledica smrzavanja stradalo više od deset ljudi. Naši mediji su takođe preneli i prognoze ruskih meteorologa koji su najavljivali najhladniju zimu u poslednjih 1.000 godina.

- To je standardna priča, da se pred svaku novu sezonu plasiraju neproverene informacije iz raznih centara i daju zastašujuće prognoze i za zimu i za leto – kaže za S media portal Branko Bjelić iz Odseka za mesečnu prognozu Republičkog hidrometerološkog zavoda (RHMZ).

- Prema informacijama koje imamo i na osnovu sastanka eksperata jugoistočne Evrope koji je održan krajem novembra u Podgorici, očekuje se da će u Srbiji srednja sezonska temperatura u toku zime biti prosečnih ili tek malo nižih vrednosti od proseka za ovaj period.

U Banatu najviše ledenih dana

Srednja sezonska temperatura, dobijena merenjima od 1971. do 2010. godine, za ovo doba godine u Srbiji kreće se u intervalu od plus jedan do plus četiri stepena, a u planinskim predelima od minus tri do plus dva stepena.

- Ove zime u centralnoj i istočnoj Srbiji biće deset ledenih dana, u Banatu oko 18, na planinama oko 50, a u Beogradu oko 12 ledenih dana - objašnjava Bjelić.

Takođe, količina padavina koje se očekuju biće čak i niža od prosečne, i kretaće se od 110mm do 130 mm.

Neće se ponoviti prošla zima

Meteorolozi predviđaju maksimalno šest dana sa jakim mrazem i temperaturom od deset stepeni u minusu. Ohrabruje činjenica da se upravo nalazimo u tom periodu, i da se on neće ponoviti!

- Malo je verovatno da će se ove zime ponoviti onako niske temperature koje smo imali prošle sezone u periodu od 20. januara do 15. februara. Početak decembra karakteriše prodor hladnog vazduha koji je uslovio ovako niske temperature i sneg, ali već početkom naredne nedelje sledi otopljenje. Prestanak padavina i razbijanje oblačnosti očekuje se 13. decembra, kada nam slede jak mraz i minimalna temperatura od minus 20 do minus deset stepeni. Već 14. decembra prilivom toplijeg vazduha počeće da duva košava, ali bi temperature trebalo da beleže rast - najavljuje Bjelić.

Pretežno oblačno vreme povremeno sa padavinama očekuje nas 15, 16. i 17. decembra kada će uglavnom padati kiša, a u toku noći moguća je ledena kiša.

Januar i februar topliji

Broj dana sa snežnim pokrivačem višim od jednog centimetra kretaće se između 11 i 30 u Srbiji, a u Beogradu 20 dana. Prema rečima sagovornika S media portala, ovih dana Srbiju "trese" najhladniji zimski talas:

- Trenutno smo u najhladnijem periodu ove sezone. Prema najnovijim informacijama, januar i februar trebalo bi da budu blaži u odnosu na višegodišnji prosek.

Pogledajte još