Jankovićeva osvojila 10. titulu u karijeri, prvu ove sezone

BEOGRAD, 12. aprila 2009. (Beta) - Srpska teniserka Jelena Janković osvojila je titulu šampiona na turniru u Marbelji, pošto je u  finalu pobedila 34. igračicu sveta Karlu Suares Navaro iz Španije sa 2:1 (6:3, 3:6, 6:3).

Titula u Marbelji 24-godišnjoj Beograđanki je 10. u karijeri, ali tek prva ove sezone.

Jankovićeva, koja je u Marbelji bila postavljena za drugog nosioca, zaradila je i 112.303 dolara i 280 bodova na WTA listi. Poraženoj Španjolki pripalo je 57.669 dolara i 200 WTA bodova.

Finalni meč u Marbelji, u kome je bilo čak 11 brejkova, trajao je dva sata i 23 minuta.

Jankovićeva je u prvom setu napravila dva brejka, jedan više od protivnice. U drugom setu situacija je bila obrnuta.

Činilo se da će treći set biti mnogo manje neizvestan, pošto je Jankovićeva, iako su obe teniserke na početku tog dela igre napravile po brejk, brzo stigla do vođstva od 5:1.

Jankovićeva je potom servirala za pobedu, ali je domaća takmičarka napravila drugi brejk u tom setu i zaostatak smanjila na 2:5.

Suares Navarova je osvojila i naredni gem, iako je Jankovićeva imala dve brejk, ujedno i meč lopte.

Pobednik duela je, međutim, odlučen u devetom gemu u kome je Jankovićeva iskoristila treću meč loptu, mada je i Suares Navarova imala brejk priliku.

Jankovićeva je tako stigla do treće pobede na isto toliko susreta sa Suares Navarovom, koju je prošle godine pobedila i na Rolan Garosu i na Vimbldonu, oba puta u dva seta.

Pobeda u Marbelji donela joj je i prvu titulu sezone. Prošle godine Jankovićeva je osvojila četiri trofeja, od kojih tri uzastopna u samom finišu sezone, što joj je donelo i prvo mesto na WTA rang listi teniserki.

Slabije partije na početku ove godine, međutim, uslovile su i pad Jankovićeve sa prvog na četvrto mesto svetske rang liste.

Ove sezone Jankovićeva je po broju osvojenih bodova zauzimala tek 25. mesto na svetu, ali će se situacija promeniti kada se sutra sračunaju i rezultati sa turnira u Marbelji.

Jankovićeva sledeće nedelje neće igrati kako bi se odmorila za meč reprezentacije Srbije sa Španijom u baražu za plasman u Svetsku grupu Fed kupa. Krajem aprila igraće u Štutgartu, a potom i u Rimu.

Turnir u Marbelji igrao se za ukupni nagradni fond od 500.000 dolara.

Pogledajte još