Turska odustala od Evrosonga zbog nekorektnog glasanja: Kako je krenulo, ostaće samo Srbija!

Kako prenosi novinska agencija "Anadolija", Turska je još jedna u nizu zemalja koje su odlučile da odustanu od Evrosonga 2013 u Malmeu. Za razliku od zemalja koje su prethodno odlučile da otkažu svoje učešće, među kojima su Poljska, Portugalija, Slovačka, Grčka i Bosna i Hercegovina, Turci kao razlog odustajanja navode nepravedan položaj koji ostale zemlje imaju u odnosu na privilegovane poput Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Španije i Italije.

Pobednica Evrosonga 2007, Marija Šerifović za Nadlanu.com komentariše odustajanje mnogih zemalja od učešća i srpsko čvrsto držanje da istraje, uprkos finansijskim problemima.

- Svi smo svedoci vremena u kom živimo i ružnih stvari koje nam se dešavaju. Moje mišljenje je da nama, kao narodu, treba još više ovakvih manifestacija, još više sportskih pobeda i tih nekih lepih stvari koje će bar na kratko da nas oraspolože i vrate osmeh na lice, jer, složićete se sa mnom, ovih drugih, ne tako lepih, je i previše.

SAZNAJ: Grčka odustala iz finansijskih i moralnih razloga!

Privilegovan položaj, kako prenosi "Anadolija", posebno je došao do izražaja posle prošlogodišnje promene pravilnika po kojem je uticaj telefonskog glasanja umanjen na 50 posto, a povećan uticaj žirija. Novi pravilnik je tako omogućio stalnim članicama (gorepomenute države) ne samo da idu direktno u finale, već i da imaju povlašćen položaj i u finalnoj večeri.

SAZNAJ: Koga još drma kriza pa je odustao od Evrosonga 2013?

Pored, kako navode, nekorektnih uslova glasanja, na ovakvu odluku Turske uticalo je i odustajanje niza drugih zemalja koje su kao razlog navele tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalaze zbog krize.

SAZNAJ: Zašto Bosna i Hercegovina neće otići u Malme 2013?

Znači, konačan skor je ukupno šest zemalja koje su odustale od Evrosonga, a tu su, osim Turske, i: Poljska, Portugalija, Slovačka, Grčka i Bosna i Hercegovina.

Očekuje se odustajanje još evropskih zemalja, a jedina zemlja koja je, pored domaćina Švedske, sigurna da će učestvovati na Evrosongu, uprkos svim poteškoćama, jeste Srbija. Ako je suditi po toj odluci, Srbiju očigledno ne drma kriza, s obzirom da je RTS raspisao konkurs za pesmu koja će nas predstavljati u Švedskoj. Ove godine izbor će opet biti festivalskog tipa, pa će 2. i 3. marta biti održan "Beosong" na kome će žiri i publika putem SMS-ova birati svog favorita za Evrosong. Konkurs za prijavljivanje kompozicija otvoren je do 20. januara.

ŠUŠKA SE: Nataša Bekvalac glavna favoritkinja za srpsku prestavnicu na Evrosongu 2013!

Da li Srbija treba iz finansijskih razloga da se povuče? Ili, ipak, smatrate da je Marija Šerifović u pravu?

Pogledajte još