Budite oprezni na netu: Sajber kriminalci imaju veći profit od narko dilera!

Tokom ove godine građani Srbije prijavili su više desetina zloupotreba platnih kartica, a šteta se kretala od nekoliko desetina pa do nekoliko hiljada evra.

Šef Odseka za elektronski kriminal u Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u MUP-u Srbije, dr Vladimir Urošević, kaže da su zloupotrebe prilikom online kupovine i plaćanja platnim karticama sve češće.

On je za Tanjug objasnio da pored takozvanog "fišinga" (pecanja) korisnika koji se dovode u zabludu da daju svoje podatke misleći da se radi o legitimnim sajtovima za kupovinu ili za online transakcije, sve češći je i takozvani "ciljani fišing" (spear phishing) namenjen tačno određenim korisnicima od kojih žele da se "uzmu"
podaci.
“Koriste se i SPAM poruke i socijalni inžinjering kako bi se korisnici doveli u zabludu da odaju određene podatke, poput podataka o platnim karticama, bankovnim računima. U svetu su veoma česti i 'farming napadi', i upotreba računarskih virusa da bi se zarazio računar korisnika i tako skupili određeni podaci, među kojima i brojevi platnih kartica i ostali podaci potrebni za online kupovinu“, naveo je Urošević.

Hakerskih zloupotreba u Srbiji, dodao je, bilo je puno, posebno prilikom kupovine u elektronskim prodavnicama, u toku 2009. i 2010. godine, a žrtve su bili strani državljani.

Urošević je rekao da su građani Srbije ove godine prijavili više desetina zloupotreba platnih kartica, a da se šteta kretala od nekoliko desetina pa do nekoliko hiljada evra. Osnovna preventiva je da građani vode računa o tome koje informacije objavljuju na Internetu, a posebno da obrate paznju i ne daju tako lako one podatke koje su finansijske prirode.

Urošević je naveo da bi poželjno bilo i da se često, bar jednom mesečno, promeni prijava i lozinka na onlajn nalozima i da se uvek proverava da li sajt koji se posećuje ima bezbednosne kontrole pre nego što se unesu lični podaci.

Sagovornik Tanjuga je naveo i da se mogu koristiti servisi za alarmiranje u slučaju prevare poput obavestavanja SMS porukom, elektronskom postom i slično.

Švedska IT kompanija Verisek (Verisec) koja nudi inovativna rešenja u zaštiti elektronskih i informacionih sitema banaka, državnih institucija i kompanija širom sveta, otvoriila je nedavno novi razvojni centar u Beogradu, specijalizovan za razvoj najsavremenije tehnologije na polju IT zaštite i kriptografije.

Suosnivač i potpredsednik te kompanije, zadužen za strategiju i poslovni razvoj Dragoljub Nešić, koji već 20 godina živi i radi u Švedskoj, rekao je Tanjugu da je važno da se radi na razvoju IT zaštite zbog brzog rasta sajber kriminala.
“Procenjuje se da je vrednost kriminala na internetu veća od ukupne svetske trgovine drogama, i da i dalje brzo raste“, upozorio je on.
Sajber kriminal je u porastu u celom svetu, a u Švedskoj, na primer, u prvih šest meseci ove godine, obim provala u racunarske sisteme porastao je 99 odsto u odnosu na isti period prosle godine.

U poslednje dve godine je više od 280 miliona lozinki je “provaljeno” i pušteno u opticaj na internet, tako da bilo ko moze da ih koristi, ukazao je Nešić..

On je naveo da su najčešći oblici zloupotrebe kupovina preko interneta na tuđ racun, upotreba lažnih identiteta prilikom kupovine, ili da prodavac prevari kupca da kupi robu koja nikad ne bude isporucena.

Nešić je rekao da je najvažnije da se izbegne upotreba statičnih lozinki jer je jedan od najjednostavnijih nacina da se dobiju podaci tako što se “provali“ lozinka na računaru gde postoji neki veb servis, koji nije dovoljno dobro zaštićen.
„Napadaču koji sedi u udaljenom ćošku sveta svejedno je gde se cilj nalazi, više nema potrebe da se stavlja crna čarapa na glavu i da se, kao nekada, obija banka ili pljačka pojedinac. A kako su rizici da se bude uhvaćen i osuđen za takav prestup veoma mali, jasno je zašto je privlačno baviti se ovom vrstom kriminala“, dodao je Nešić.

Predsednik Komtrejd grupe Veselin Jevrosimović, ipak, smatra da su “direktne” zloupotrebe ipak veće nego one putem interneta.
“Mnogo veća opasnost je kad kupujete u radnji nego preko interneta. Što se tiče zloupotreba, tehnološki kriminal nažalost prate i tehnološka dostignuća, ali postoje firme koje su specijalizovane da se bore protiv tih zloupotreba, poput Komtrejda“, kazao je on.

Jevrosimović je rekao da su najveće zloupotrebe na internet otkrivanje podataka platne kartice, a da će dolazak Pejpala u Srbiju omogućiti sigurniji način transakcije.

(Tanjug)

Pogledajte još