Snađi se - Dokraja godine gas skuplji za 10, a struja za 12 odsto

Kako prenosi Blic, iako Vlada Srbije do sada nije bila spremna da odobri ova poskupljenja na uporne zahteve Elektroprivrede Srbije i Srbijagasa, zeleno svetlo dao je državni vrh na sastanku koji je u nedelju održan u vili Bokeljka na Dedinju.

Na sastanku se oko nove cene gasa i struje vodila se žustra rasprava. Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović tražio je veću cenu gasnog energenta za 25 odsto, ali mu je odobreno samo 10 odsto.

To znači da će se umesto sadašnih 35 dinar, koliko je prosečna cena, gas ubuduće plaćati 38,5 dinara po kubnom metru, naveo je Blic.

Direktor EPS-a Aleksandar Obradović je tražio da struja poskupi za 27 odsto, ali je na kraju dobio povećanje od 12 procenata.

Glavni argument direktora ovih javnih preduzeća bila je ekonomska neodrživost postojećih cena, jer preduzeća vode samo u gubitke. Na njihovo pitanja kako se u takvim uslovima od njih očekuje da budu uspešni jedan od odgovora bio je i "snađite se".

Na sastanku se razgovaralo i o katastrofalnom stanju u srpskoj privredi. Iznete su zabrinjavajuće brojke koje pokazuju da tri najvrednija preduzeća imaju višemilionske dugove.

Prema tim podacima, Telekom Srbija duguje 700 miliona evra, a Srbijagas 800 miliona evra. Ovaj minus napravljen je prema rečima prvog čoveka Srbijagasa pre svega zbog nerealne cene gasa. Neodrživo stanje je i u EPS-u koji zapošljava 60.000 ljudi. Samo na njihove plate odlazi pola milijardi evra.

Pogledajte još