Vesti iz DS-a: Šapić pozdravlja Šljivančanina preko Tvitera

Šapić je i pre ovoga na Tviteru komentariosao presude Haškog suda, kao i događaje iz ratova devedesetih godina.

"Biti nacionalista, znači voleti svoj narod... a ne mrzeti druge. Nisam birao koje ću nacije biti rođen, ali biram da na svoje ne dam!", napisao je u jednom od ranijih postova.

U drugom postu Šapić kaže: "Oduvek sam bio ponosan na svoje srpsko poreklo, kako 90-ih, kad su nas svi napadali, tako i sada, kada nas sramnim presudama ponovo ponižavaju."

(old_image)

Veselina Šljivančanina je Haški tribunal proglasio krivim za pomaganje i podržavanje mučenja hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara, 20. novembra 1991. godine i osudio ga na kaznu zatvora od pet godina.

Pošto je u istražnom zatvoru proveo preko četiri godine, sud ga je u decembru 2007. prevremeno oslobodio.

Odlukom Žalbenog veća Haškog tribunala kazna Veselinu Šljivančaninu je 5. maja 2009. povećana na 17 godina.

Tribunal u Hagu je 8. decembra 2010. doneo novu presudu kojom je kazna smanjena na 10 godina, što je bio prvi put da apelaciono veće posle vanrednog preispitivanja, poništi svoju prethodnu pravosnažnu presudu.

Šljivančanin je na prevremenu slobodu pušten u julu 2011. godine.

Kao olakšavajuća okolnost navedena je činjenica da je Šljivančanin odslužio više od dve trećine svoje desetogodišnje kazne, tačno 2.434 dana, kao i njegovo uzorno vladanje u zatvoru.

"Gospodin Šljivančanin je sve vreme iskazivao poštovanje prema upravi i osoblju pritvorske jedinice i ponašao se u skladu sa pravilima pritvorske jedinice i instrukcijama osoblja. Gospodin Šljivančanin se dobro uklopio u šemu pritvorskog života, učestvujući u potpunosti u programu i održavajući dobre odnose sa širokim krugom kolega pritvorenika. Takođe je redovno sarađivao u biblioteci i bio je mnogo uključen u njenu reorganizaciju, na dobrobit svih pritvorenika", navodi se u odluci o oslobađanju Šljivančanina.

(Blic)

Pogledajte još