Kako nas danas vidi zapadna javnost?

Urednik britanskog "Gardijana" Ian Trejnor, koji je devedesetih godina izveštavao iz bivše Jugoslavije, ističe da je Srbija na pravom putu, uz promenjenu percepciju u očima svetske javnosti i obećavajuće poteze koje, kako je primetio, "paradokslano povlači ova, više nacionalistički, nastrojena vlada".

Trejnor navodi da je, nakon obećavajućeg perioda pod vladom premijera Zorana Ðinđića, u prethodne četiri godine došlo do stagnacije pod demokratskom vladom, dok se sada dešava da je "desno i više nacionalističko krilo" koje je na poslednjim izborima osvojilo vlast spremnije i sposobnije da reši najveći izazov Srbije - Kosovo.

Briselski dopisnik hrvatskog "Jutarnjeg lista" i prištinskog dnevnika "Koha ditore" Avgustin Paljokaj takođe smatra da je promeni imidža Srbije posebno doprinela konstruktivnost aktuelnih vlasti po pitanju Kosova.

I dopisnik "Sandej Tajmsa" iz Brisela Bojan Pančevski smatra da je percepcija Srbije danas drastično promenjena, kao rezultat saradnje sa Tribunalom u Hagu, izručivanja Ratka Mladića i Radovana Karadzića, sprovođenja reformi i napretka u dijalogu sa Prištinom.
 
Izvor: Tanjung

Pogledajte još