Privrednici blokirali pojedine puteve na severu Kosova

Privrednici iz Leposavića su sa putničkim automobilima došli do integrisanog prelaza Jarinje i blokirali saobraćaj preko ovog prelaza.

Na putu Raška - Leposavić kod Jarinja već su stvorene duge kolone automobila.

Takođe je blokiran magistralni put Priština - Leposavić - Raška u mestu Rudare kod Zvečana.
Privrednici su tamo svojim automobilima preprečili put i zaustavili saobraćaj.

U blokadi je i par ulica u Kosovskoj Mitrovici a blokada je postavljena kod glavnog ibarskog mosta u ovom gradu.

Iako je bilo najavljeno da će biti blokiran i put RIbarići - Zubin Potok kod prelaza Brnjak, saobraćaj preko ovog prelaza se odvija neometano i nije blokiran.

Na poslednjem sastanku koji je održan u Kosovskoj Mitrovici privrednici sa severa Kosova izrazili su nezadovoljstvo postignutim dogovrima u Briselu uz tvrđu da bi njihova primena dovela do povećanja cena robe i moguće nestašice.

Jedna od najvećih zamerki privrednika sa severa Kosova na dogovor o režimu prelaska prelaza Jarinje odnosi se na uvoz akcizne robe koja ne može biti uvežena ukoliko je njena težina uključujući i transportno vozilo iznad 3,5 tone.

U Kosovskoj Mitrovici ne rade radnje za vreme održavanja protesta privrednika.

Na integrisanom prelazu Jarinje prošlog četvrtka zvanično je počeo da važi dogovor radnih grupa Beograda i Prištine o režimu prelaska robe na integrisanih prelazima prema kojem vozila sa robom na koju se ne plaća akciza mogu bez carinjenja da ulaze na sever Kosova kao i akcizna roba do 3,5 tona.

Pogledajte još