Smrt iza mistrije i ćekića - svake godine u Srbiji na poslu strada 40 ljudi

Prema podacima Uprave za bezbednost i zdravlje na radu svake godine u Srbiji oko 40 zaposlenih smrtno strada na radnom mestu, dok više od 1.000 pretrpi teške povrede na radu. Najizloženiji su riziku građevinski radnici i livci.

Radiša Bajić (55) iz Inđije, radnik “I kompani” iz Novog Sada, poginuo je pre dve nedelje u preduzeću “Panonske elektrane TE-TO” u Sremskoj Mitrovici. Pao je sa skele visoke 3,8 metara i preminuo na licu mesta, nije imao zaštitini šlem. Novosadska firma koja je u mitrovačkoj energani radila na montaži opreme kotla na biomasu nije postavila zaštitnu ogradu na skeli rekao je za medije inspektor rada Sremskog okruga Dragutin Tanasijević.

I dok država obećava strožiju kontrolu, aktivisti za radnička prava kažu da su nadležne institucije korumpirane i da rade u sadejstvu sa investitorima. Inspekcija s druge strane tvrdi da zaposleni često nerado koriste zaštitnu opremu, ali i poslodavci nisu dovoljno aktivni u donošenju i primeni akata o proceni rizika. Pozicija Službe medicine rada nije adekvatno rešena tako da je taj značajni stub zaštite zdravlja radnika faktički na marginama, tvrdi Inspektorat.

(old_image)

Građevinski radnici na teritoriju celog Balkana žive slične živote - rade šest sati u nedelji od 7 do 17 časova, na zdravstvene probleme se ne obaziru. U Makedoniji građevinski radnici rade za nadnicu od 1, 20 evra na sat. Prosečna mesečna zarada građevinskog radnika u Srbiji je 29.000 dinara. Zarade su im 15 odsto niže od prosečnih, a polovina zaposlenih koji su ove godine stradali na radnom mestu jesu građevinari.

- Samo čuješ tup udarac, tek onda postaneš svestan da je neko pao sa šestog sprata, a investitori nikada ne govore o zaštiti - priča je koju možete čuti od bilo kojeg radnika.

Poslodavci se ne boje kazni

Ono što je uslov za početak bilo koje gradnje zaštitna ograda i skela i šlemovi, danas je retkost na srpskim gradilištima. Prema podacima Inspekcije rada i pored 3.000 kontrola od januara do avgusta ove godine, na poslu poginulo 15 građevinskih radnika. Poslovično spori srpski sudovi su pretrpani sporovima koji traju godinama, pa se poslodavci ne boje kazni i zato ne posvećuju dovoljno pažnje svim merama bezbednosti, kažu stručnjaci i naglašavaju da se najviše povreda može preduprediti osnovnim merama zaštite.

Pogledajte još