Za najsiromašnije građane Srbije uskoro olakšice za plaćanje struje

Državna sekretarka u Ministarstvu rada Brankica Janković kaže da će se najsiromašniji građani naći na socijalnoj karti energetski ugroženih potrošača.

Kako navodi, reč je o penzionerima čija primanja ne prelaze 12.898 dinara, porodicama koje koriste socijalnu pomoć i dečji dodatak do određenog limita, ali i socijalno ugroženima kojima je zahtev za pomoć odbijen, a kojima treba pomoć, deo korisnika porodica koje koriste dečji dodatak, pravo na tuđu negu i pomoć, penzioneri sa najnižim primanjima, pod uslovom da žive sami i da ne ostvaruju nikakav drugi prihod.

Imaće povlastice u plaćanju struje od januara 2013. godine.

Konačna lista i broj domaćinstava koje će imati beneficije još nisu utvrđeni, ali su poznati kriterijumi po kojima će se vršiti izbor za energetski ugrožene potrošače.

Do sada je utvrđeno da se radi o 400.000 socijalno ugroženih koji će najverovatnije struju plaćati vaučerom na kom će biti navedeni kilovati i ime i prezime nosioca domaćinstva.

Biće ostavljen prostor i za određen broj korisnika za koje smo sigurni da su ugroženi, ali koji zbog neinformisanosti nisu u sistemu socijalne zaštite i ne znaju da postoji mogućnost da ostvare neko od prava i socijalnu zaštitu. To su ugrožena seoska staračka domaćinstva, obično samačka ili dvočlana”, objasnila je Janković.

Podsetimo, ministarka emergetike Zorana Mihajlović najavila je juče, gostujući u "Kažiprstu" RTV B92, da će struja u Srbiji poskupeti do kraja marta, ali nije mogla da precizira u kom procentu.

Različito od dosadašnje pomoći

Do sada je dobijanje prava na popuste pri podmirivanju računa bilo uslovljeno redovnim plaćanjem ili potrošnjom do 500 kilovata mesečno. U Srbiji inače, čak 1,8 miliona potrošača ostvaruje pravo na povlastice pri plaćanju električne energije.

Najviše je onih koji do predviđenog datuma plate račune i automatski smanje svoje troškove za pet odsto. Popust od 15 odsto mogla su da koriste domaćinstva koja troše do 500 kilovata.

B92.net

Pogledajte još