U Kini proradila najduža superbrza pruga na svetu: 2.300 km voz pređe za osam sati!

Kina je odlučila da superbrzu prugu dugu 2.300 km pusti u promet na rođendan "sina nacije" Mao Cedunga koji je rođen 26. decembra 1893.

POGLEDAJ: Današnji izbor fotografija koje su obišle svet!

Voz koji će se prosečnom brzinom od 300 km/h kretati po novoj pruzi dugoj 2.298 km između Pekinga i Guangžoua, velikog državnog centra na jugu Kine. Za ovo putovanje sa jednog na drugi kraj zemlje, ovom "supervozu" će biti potrebno osam sati, što je za tri sata manje nego što je bilo potrebno do sad. Na putanji će biti 35 stanica, u nekim od većim kineskih gradova.

Polazak prvog voza na ovoj pruzi danas je uživo prenosila kineska nacionalna televizija, koja je objavila i fotografije unutrašnjosti vagona u kojima su se građani slikali za uspomenu na ovaj značajan događaj.

Prvi superbrzi vozovi su u Kini počeli da funkcionišu 2007. godine od kada je neverovatnom brzinom izgrađena najveće železnička mreža u svetu. Trenutno u Kini ima više od 8.000 km pruge, a do 2020. godine očekuje se da ova brojka bude udvostručena.

Međutim, razvoj železnice u Kini pratilo je niz afera, korupcija i nezadovoljavajuća provera bezbednosti koja je rezultirala velikom nesrećom 2011. godine kada je u sudaru superbrzih vozova poginulo 40 osoba.

Vlasti tvrde da je novootvorena pruga druga 2.300 km bezbedna jer su napravljeni koraci kako bi održavanje i infrastruktura bili bolja nego u prethodnim slučajevima. Ipak, javnost i dalje sumnja, posebno nakon izjave ministra za železnice koji je za kineske medije izjavio da iako su mere preduzete, problemi i dalje postoje:

- Ne možemo da budemo sigurni da ubuduće neće biti baš nikakvih rizika. Imali smo puno pritisaka javnosti - kaže za "Global Times" Žao Čunlei, predstavnik ministarstva železnica.

Nova pruga će biti u celosti u funkciji sredinom februara, kada Kinezi slave svoju Novu godinu. Očekuju se velike gužve na ovim linijama.

Pogledajte još