ZBOG DOPINGOVANOG KONJA: Kina izgubila mesto na takmičenju na Olimpijskim igrama u Parizu

Kina je izgubila mesto u ekipnom konjičkom takmičenju na Olimpijskim igrama u Parizu sledeće godine jer je otkriveno da je konj trostrukog olimpijca imao u krvi zabranjen lek.

Tako će Japan zameniti Kinu na konjičkom takmičenju u Versajskoj palati.

Međunarodna konjička federacija (FEI) je u sredu saopštila da je mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre kineski tim izgubio pošto je utvrđeno da je na takmičenju u Irskoj u junu kontrolisana supstanca bila u krvi konja kojeg je jahao Aleks Hua Tian.

Kina je to takmičenje završila na drugom mestu posle Australije i obezbedila ulazak među 16 reprezentacija na Olimpijskim igrama. Japan, koji je u Irskoj bio treći, sada se popeo na drugo mesto.

- Pošto je ovo bila administrativna procedura za kršenje propisa o kontrolisanim lekovima, džokeju Hui Tianu nije nametnuta suspenzija - navodi se u saopštenju FEI.

Taj 33-godišnji jahač kome je FEI naložio da plati 3.500 švajcarskih franaka kazne i troškova, još može da pokuša da se kvalifikuje na rang listi za pojedinačno takmičenje u Parizu. Konjičko takmičenje u Versaju biće održano od 27. jula do 6. avgusta iduće godine.

Hua Tian, rođen u Londonu, predstavljao je Kinu na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008, na Igrama u Rio de Žaneiru 2016. i Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. U Tokiju je Kina zauzela deveto, a Japan 11. mesto u ekipnoj konkurenciji.

Hua Tian je osvojio pojedinačno i timsko zlato u disciplinama na drugom konju na Azijskim igrama koje su prošle nedelje završene u Hangdžouu u Kini.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još