Treba li deci zabraniti SMS i "Tviter"?

Deca bi SMS i "Tviter" trebalo da koriste tek nakon navršene 14. godine, zatražio je predsednik nemačkog Saveta za pravopis Hans Cehetmer. Ovaj zahtev nije dočekan sa oduševljenjem, a ne podržavaju ga čak ni neke Cehetmerove kolege.

Hans Cehetmer je u razgovoru za nemačku novinsku agenciju DPA rekao da korištenje kratkih poruka uzrokuje osiromašenje jezika. On kaže da je pre svega kod mladih primećen ne samo znatno manji vokabular, nego i manjkav pravopis.

Odmah se javio za reč lingvista Karl-Diter Binting koji u izjavi za nemačke medije tvrdi:
"SMS je bliži ljudima. Zbog svoje ležernosti ima potpuno drugačiji emocionalni kvalitet nego pismo."

On smatra da novi način komunikacije ne uništava jezik, nego da čak otvara nove mogućnosti izražavanja, te da neophodnost kratkog izražavanja podstiče maštovitost. Lingvista Ulrih Amon pak upozorava da se kod jezika kojim se služi SMS poruka radi o svakodnevnom jeziku, koji je uvek bio ležerniji nego onaj književni i koji ni ranije nije uspeo da ga ugrozi.

Nasuprot tim naučnicima, udruženje "Nemački jezik" sa sedištem u Dortmundu podržava Hansa Cehetmera.

"Nemački jezik se premalo neguje i propada na pojedinim područjima", kaže šef uduženja Holger Klate. On prigovara da se nemačkom kao školskom predmetu pridaje premalo važnosti.

"Ono što Cehetmer opisuje jeste posledica toga", upozorava Klate.

Zato Cehetmer predlaže da se deci mlađoj od 14 godina zabrani korištenje novih medija kako bi najpre naučili nemački jezik.

"Mi ponovo moramo da se borimo za jezik", zaključuje lingvista.

(Izvor: Dnevni Avaz )

Pogledajte još