Patrijarh Irinej: Božić je melem na ranu i najdublja uteha

"Božić je dan utehe i nade za sve izbegle i izgnane, pa i za sve one iz roda našega koji jedu gorki izgnanički hleb", rekao je patrijarh u poslanici i dodao da je Božić dan radosti i za narod Svetog Save, "rasut vojlno i nevoljno po svim meridijanima od Evrope do Amerike i Australije".

On je kazao da je naše vreme odavno vreme potresa, socijalne nesigurnosti i otuđenja.
"Živimo u vremenu u kome je sve na prodaju, u kome se trguje svim i svačim, pa i istinskom slobodom i ljudskim dostojanstvom", kazao je patrijarh.

Zato nam Božić, poručuje patrijarh, dolazi kao melem na ranu, kao najdublja uteha koja od Boga dolazi i kojom nas on oslobađa od tuge i vraća nam poverenje u njegovu pravdu i njegovu istinu.

On je istakao da se ovogodišnji Božić slavi pred početak svečanog obeležavanja 1700. godišnjice Milanskog edikta kojim je Sveti Car Konstantin hrišćanima dao slobodu i pravo da Hrista slobodno proslavljaju.

Patrijarh je istakao da je, nažalost, ta sloboda uskraćena pripadnicima ohridske arhiepiskopije čiji je poglavar arhiepiskop Jovan zatočen u tamnici i to od strane onih koji, kako je rekao, već više decenija "ne dozvoljavaju da rizu Hristovu bezbožnom rukom razderanom, ponovo sastavimo".

(Tanjug)

Pogledajte još