Patrijarh Irinej: Božić je melem na ranu i najdublja uteha

0

Patrijarh srpski Irinej čestitao je danas Božić svim vernicima i pozvao ih da ne zaborave svoju pravoslavnu veru, svoj jezik, bogomolje i grobove svojih predaka i svoje svetosavske korene.

“Božić je dan utehe i nade za sve izbegle i izgnane, pa i za sve one iz roda našega koji jedu gorki izgnanički hleb”, rekao je patrijarh u poslanici i dodao da je Božić dan radosti i za narod Svetog Save, “rasut vojlno i nevoljno po svim meridijanima od Evrope do Amerike i Australije”.

On je kazao da je naše vreme odavno vreme potresa, socijalne nesigurnosti i otuđenja.
“Živimo u vremenu u kome je sve na prodaju, u kome se trguje svim i svačim, pa i istinskom slobodom i ljudskim dostojanstvom”, kazao je patrijarh.

Zato nam Božić, poručuje patrijarh, dolazi kao melem na ranu, kao najdublja uteha koja od Boga dolazi i kojom nas on oslobađa od tuge i vraća nam poverenje u njegovu pravdu i njegovu istinu.

On je istakao da se ovogodišnji Božić slavi pred početak svečanog obeležavanja 1700. godišnjice Milanskog edikta kojim je Sveti Car Konstantin hrišćanima dao slobodu i pravo da Hrista slobodno proslavljaju.

Patrijarh je istakao da je, nažalost, ta sloboda uskraćena pripadnicima ohridske arhiepiskopije čiji je poglavar arhiepiskop Jovan zatočen u tamnici i to od strane onih koji, kako je rekao, već više decenija “ne dozvoljavaju da rizu Hristovu bezbožnom rukom razderanom, ponovo sastavimo”.

(Tanjug)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.