ŠIROM SVETA: Dvesta miliona hrišćana pravoslavne veroispovesti proslavilo Božić

Božić po julijanskom kalendaru koji se proslavlja 7. januara slavi više od 200 miliona hrišćana pravoslavne veroispovesti. Iako je veliki broj pravoslavnih hrišćana u istočnoj Evropi, proslava i božićne liturgije obeležavaju se širom sveta.

Način proslave i običaji različiti su u gotovo svakoj državi, a evo kako je Božić obeležen u nekim zemljama.

Grčki pravoslavni patrijarh Jerusalima Teofil III služio je božićnu liturgiju u Vitlejem crkvi Rođenja Hristovog, na Zapadnoj obali, gde se Božić proslavlja po istočnom kalendaru.

U znak solidarnosti sa stanovnicima Pojasa Gaze, pravoslavci u Izraelu i Palestini Božić dočekali su bez slavlja i isključivo uz verske obrede.

Pravoslavni vernici u Donjecku koji kontroliše Rusija takođe su proslavili Božić.

- Uprkos svim teškim događajima u našem rodnom gradu, mi smo u našim srcima sa verom u sadašnjost i dobru budućnost. Sa verom u Rusiju. Sa verom u našu pobedu - poručila je Ejena Anohina iz Donjecka.

Uprkos zvaničnom prelasku Ukrajine na proslavu Božića 25. decembra, vernici Ukrajinske pravoslavne crkve tradicionalno su održali službu u kijevskoj crkvi. Njihove želje se takođe odnose na rat koji besni u njihovoj zemlji.

- Pobeda, naravno pobeda Ukrajine u ovom ratu. I mir, da ljudi žive mirno i stvaraju nove stvari - kaže Andrej Kohurt iz Ukrajine.

U Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi održana je božićna liturgija koju je služio ruski patrijarh Kiril, a prisustvovao joj je i predsednik Rusije Vladimir Putin.

On je obećao je da će država podržati vojnike koji brane interese Rusije.

Božić po starom kalendaru proslavljaju i hrišćanski vernici u Gruziji, Etiopiji, Jermeniji i egipatski Kopti.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još