Lase Viren promoter Beogradskog maratona

BEOGRAD, 16. aprila 2009. (Beta) - Promoter 22. beogradskog Banka Intesa maratona biće finski dugoprugaš Lase Viren, najavio je direktor ove manifestacije Dejan Nikolić.

Viren je na Olimpijskim igrama 1972. pobedio na 5.000 i 10.000 metara, a četiri godine kasnije na OI u Montrealu odbranio obe titule i zauzeo peto mesto u maratonu. Bio je gradonačelnik Mirskile i poslanik u finskom parlamentu.

Viren je i 1996. godine bio promoter Beogradskog maratona.

"Želeli smo da spojimo tradicionalno i moderno. On je poslednji autentični dugoprugaški heroj. Iako njegovi rekordi više nisu aktuelni, njegova dostignuća jesu", objasnio je Nikolić.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović istakla je bi svi trebalo da dođu na maraton i da ostvare svoje lične pobede.

"Sve gradske službe su završile posao na vreme. Najvažnije je da je staza bezbedna za učesnike maratona", rekla je Hrustanovićeva na konferenciji za novinare u Skupštini grada.

Za vreme 22. beogradskog Banka Intesa maratona održaće se i 42. svetsko vojno prvenstvo u maratonu, a organizatori očekuju dolazak takmičara iz više od 20 država i dobar plasman domaćih maratonaca.

Direktor Beogradskog maratona naglasio je da vojska značajno pomaže organizaciju ovog takmičenja, ne samo zbog Svetskog prvenstva.

"Nadamo se da će i ove godine iz Beograda otići lepa razglednica, ali i da može da se obori rekord staze", zaključio je Nikolić.

U subotu, 18. aprila u 10 sati počeće 22. beogradski Banka Intesa maraton.

Pogledajte još