Zlatibor: Česnica i za volove, da se slažu kada vuku teret

Svako se obraduje delu česnice u kome se pronađe novac ili zdravlje, jer se veruje da će ga ako je tako počeo Božić, pratiti i cela godina.

I dok je na Badnji dan obično domaćin kuće ranoranilac, na Božić je to domaćica, a ona mora umesiti tradicionalnu česnicu. U zavisnosti od kraja do kraja, u testo se ubacuju različiti predmeti, a svaki ima svoju simboliku, kaže baka Milojka Radović iz zlatiborskog sela Jablanica.

"To se ide samo brašno i voda u prijesno, ne stavlja se kvasac i onda se priprema od drveta se stavlja se, nameni se ovce, krave, šta imaš od životinja u kući u domaćinstvu. I jedno drvce se ne beleži, još i pare i to što se ne beleži to ti je sreća", kaže baka Milojka.

A ranoranilac je i položajnik, koji je na Božić prvi i najvažniji gost u kući, a kako i ne bi bio, kada je bitno da se njegove želje obistine.

Za zlatiborski kraj specifičan po ruži vetrova, na Božić se pored uobičajene sveće, pale i manje, koje su ukrštene, kaže deda Vladeta Radović iz Jablanice.

"Te male svećice pale, da bi ovaj u toku godine, koja pre sveća izgori, taj će vetar da nasvoji, taj će vladati celo leto, cele godine".

Česnica se prvo lomi na dva dela, a Radovići taj deo prepuštaju najmlađim ukućanima. Potom naslednik domaćina raspoređuje komade, pa kome šta pripadne, a obično niko ne ostane prazne ruke. Najdraža je ipak para, ali ko je nije dobio ove, dobiće je naredne godine.

U stočarskim krajevima specifičnost je česnica za volove, koja se pravi od istog testa kao i česnica koju lome ukućani, kaže Dragan Radović.

"Lomljenje ovog kolača na Božić volovima na rogu radi se da se ne bi boli i da bi se slagali kad vuku. Pošto je s volovima tad rađeno sve, oralo se i vučeni su trupci i sve tako, bilo je bitno da se oni slažu u tome", kaže Dragan Radović. Trpeza na Božić obavezno je mrsna, ali se pridodaje i nešto od posne trpeze od prethodne večeri.

Međutim, najvažnije od svega je da se ovaj porodični praznik provede u miru, harmoniji i pozitivnom duhu, a samo na taj način mogu se prevazići sve teškoće.

Izvor: B92

Pogledajte još