SKI SEZONA U SRBIJI I REGIONU: Kakve su cene na skijalištima?

Ponuda skijališta u Srbiji i Crnoj Gori iz dana u dan sve je bolja. Pa tako, ako se odlučite da vaš naredni zimski odmor provedete na nekom od dole predstavljenih ski centara – saznajte kakve vas cene očekuju.

Kopaonik

Kopaonik je najveći i najpoznatiji ski centar u Srbiji koji ima odlično pripremljene staze kako za početnike, tako i za skijaše vrhunskih sposobnosti. Ski centar Kopaonik je prilagođen ljubiteljima alpskog, ali i nordijskog skijanja.

Skijaški centar Kopaonik poseduje 55 km staza uređenih za alpsko skijanje i 12 km staza za nordijsko skijanje. Za ljubitelje noćnog skijanja tu je i osvetljena staza "Malo Jezero".

Najduža staza – 3.500 m /Bela reka

Ukupna dužina staza – 55.000 m

– Broj lakih staza /plave – 21
– Broj srednjih staza /crvene – 9
– Broj teških staza /crne – 6

I ove godine kopaonička ski karta 10 u sezoni je jedinstvena za sve tarifne periode skijaške sezone, važi u svim ski centrima i košta 35.250 dinara. Od prošle ski sezone u ponudi je i ski karta 20 u sezoni čija je cena 69.250 dinara.

Cena noćne karte, koja obuhvata korišćenje sve tri noćne staze, varira od 2.880 do 3.500 dinara. Takođe, u cenovniku se nalazi i karta za poligon za početnike sa pokretnom trakom (ski vrtić), koja iznosi 1.130 dinara za odrasle, dok je za decu košta 880 dinara.

Svaka pojedinačna ski karta ima svoju cenu za "dnevno" i za "dnevno + noćno" skijanje. Cene jednodnevnih ski karata kreću se između 4.620 i 5.370 dinara, do se sa uključenim noćnim skijanjem kreću od 5.250 do 5.880 dinara.

Stara planina

U okolini Knjaževca se nalazi najposećenije skijalište Stare planine, ujedno i vrh na visini 1.758m – Babin zub. Babin zub je najmlađe skijalište u Srbiji, ali od samog početka prepoznato i ocenjeno kao odlično od strane profesionalnih skijaša.

Prednost ski centra Babin zub je posedovanje sistema za veštačko osnežavanje. Razlikuju se četiri lokacije na Babinom zubu koje sadrže ski-staze. To su Konjarnik, Sunčana dolina, Jabučko ravnište i Markova livada.

Najduža staza – 1.275m

Ukupna dužina staza – 12.000m

Broj lakih – plavih staza – 3
Broj srednje teških – crvenih – 3
Broj teških staza – crnih – 1.

Dnevna karta za skijanje za decu na Staroj planini ove sezone je 2.130 dinara, a za odrasle 2.880. U špicu sezone ta cena je za decu 2.370, a za odrasle 3.000, dok je za novogodišnje praznike cena 2.500, odnosno 3.120 dinara.

Sedmodnevna karta za decu je 8.120, a za odrasle 12.380, dok će u dane praznika ta cena biti 8.750, odnosno 13.500 dinara.

Divčibare

Divčibare je jedno od najatraktivnijih zimskih i letnjih destinacija u Srbiji. Snežni pokrivač na ovom delu planine Maljen nudi ljubiteljima skijanja i ostalih zimskih sportova staze dužine od 300 do 800 metara. Divčibare poseduje sportske terene, teniski teren i teren za mini golf, a tu su i brojne obeležene staze za šetnju i prostori za fitnes.

Zlatibor

Sneg je na Zlatiboru prisutan od oktobra do maja meseca. Najviši vrh Zlatibora je Tornik sa 1.496m nadmorske visine. Tornik se ujedno naziva i najveće skijalište za alpsko skijanje na Zlatiboru. Drugo skijalište je Obudojevića, a za nordijsko skijanje je zadužena zona Tić polje.

Ski centar Tornik je 9km udaljen od turističkog naselja Zlatibor. Samo naselje Zlatibor je poznato po vrhunski opremljenim hotelima i apartmanima, ali i po burnom noćnom životu. Postoje četiri ski staze – Tornik, Čigota, Ribnica i Zmajevac. Ove četiri staze su pokrivene sistemom za veštačko osneživanje tako da bavljenje zimskim sportovima ne zavisi samo od vremenskih prilika.

Na samom Torniku postoje tri staze i to crna Zmajevac široka od 150 do 200 m a dugačka 1 km koja je idealna za vrhunski trening kao i odličan izazov za prave skijaše. Nekim jutrima kada napada puno novog snega pa tabači čekaju da prvi posao za njih načine skijaši, tada je neverovatan doživljaj skijati po celcu. Zmajevac ide sa vrha Tornika 1496 m/nv i ima visinsku razliku od 320 m.

Oko Zmajevca ide veleslalomska staza Tornik duzine 1.300m i crvena je po konfiguraciji i prelepa je za duge karving zaokrete. Ona produžuje blagim prelazom od 600 m i prelazi na stazu Bandera koja je dugacka oko 1 km i spušta se do podnožja Tornika i polayne stanice Pominog šestoroseda. Ove tri staze još opslužuju dva expres sidra Bandera i Krnevo plandište.

Što se tiče skijanja na Torniku, sezona se otvara 12. januara, dnevna karta za decu je 1.400 dinara, za odrasle 1.900, a sedmodnevna 4.570, odnosno 6.980. U špicu sezone dnevna karta za decu je 1.500, za odrasle 1.950, a u dane novogodišnjih praznika 1.600, odnosno 2.050 dinara.

Tara

Planina Tara je idealno mesto za uživanje u zimskim sportskim aktivnostima, odmoru i obilasku živopisne okoline.

Najkvalitetniji skijaški tereni su u reonu Predovog krsta, sa visinskom razlikom od 500 m. Dužina staze je od 3 do 5 km. Reljef Tare ima pogodna rekreativna svojstva, jer mali nagibi pogoduju šetnji, jahanju, različitim sportskim igrama, korišćenju trim staze i slično.

Tako je na skijalištu Omorika cena celodnevnog ski pasa 700, trodnevnog 1.800, a šestodnevnog 3.500 dinara. Na skijalištu Nagramak dnevna cena ski karte je 1.200 za odrasle, odnosno, 800 dinara za decu.

Kolašin

Dva vrhunska skijališta u Crnoj Gori – Kolašin 1450 i Kolašin 1600 su ujedno i najpoznatija u ovoj zemlji. Oba ski centra nude kombinovanu stazu dužine 45 kilometara i u narednoj deceniji bi trebalo da budu deo ekspanzivne mreže međusobno povezanih skijaških staza dužine 141 kilometar.

Kolašin uživa besprekornu povezanost sa crnogorskom jadranskom obalom, susednim državama i širim regionom. Mreža auto puteva koji se brzo razvijaju omogućavaju izuzetnu pristupačnost. Novoizgrađeni autoput koji povezuje Kolašin sa Podgoricom, povećava udobnost putovanja, a blizina međunarodnog aerodroma Podgorica, udaljenog samo 40 minuta vožnje auto-putem, osigurava pristup glavnim evropskim destinacijama.

Sezonski ski pass je 400 evra za odrasle, a za decu do 14 godina 250 evra, dok je dnevna 24 evra.

Ovaj ski pas važi za infrastrukturu ski centra Kolašin 1600, što je 21 kilometar staza i žičare K8 (Troglava) i K7 (Klisura).

Jahorina

Ski centar Jahorina, sa najvišim vrhom Ogorjelica na 1.916 metara nadmorske visine, ima ukupno 24 staze pokrivene sistemom veštačkog osnežavanja, ukupne dužine 47 km. Za noćno skijanje pripremljeno je pet kilometara ski staza, a tu je i 10 kilometara staza za nordijsko skijanje.

Jednodnevna karta ove sezone za decu košta 36 evra, a za odrasle 40,5 evra. U špicu sezone te cene su 37,5 evro, odnosno 44 evra za odrasle. Sedmodnevna karta za decu je 153,5 evra, za odrasle 184 evra, a u vrhu sezone 169 evra za decu i 199,5 evra za odrasle.

* Trenutne cene u tekstu su preuzete sa sajtova koji se bave zimskom sezonom na ovim planinama, cena skijaške karte je različita od staze do staze i podeljena po dužini korišćenja usluge.

Izvor: City Magazine
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još