Napadač sa Trga na saslušanju: Od kuće sam poneo nož od 20 santimetara

„Ne znam zašto sam ih napao, bio sam pijan”, ponavljao je juče Kostić, koji je osumnjičen za pokušaj teškog ubistva, što je i priznao u prisustvu advokata po službenoj dužnosti.

Kostić je tokom dvočasovnog saslušanja kod istražnog sudije Višeg suda u Beogradu, nakon čega mu je određen pritvor do 30 dana, tvrdio da se zbog pijanstva, ne seća ni motiva, ni svih detalja napada.

On nije negirao navode iz krivične prijave da je nožem povredio Beograđane Dejana V., Lazara I. i Đorđa K, državljane republike Srpske Darka P. i Krešu S. i Tunišane Muhameda Ajmana i Selima bin Salaha. Napadnuti mladići prepoznali su Marka Kostića na fotografiji koju su im pokazali policajici.

U nastavku istrage, koja je juče počela, kao oštećeni biće saslušani napadnuti mladići.

Oni imaju mogućnost da se pridruže krivičnom gonjenju Kostića i da istaknu odštetni zahtev.

Osim izjava osumnjičenog, oštećenih i svedoka kao dokaz biće korišćena Kostićeva krvava odeća, koju je nosio u vreme napada i koju su beogradski policajci našli u njegovom stanu.

Prilikom eventualnog odmeravanja kazne Kostiću otežavajuća okolnost biće postupci koji se protiv njega vode zbog krađa u Beogradu i nasilničkog ponašanja u Kruševcu.

Kostić je uhapšen prekjuče oko 12 sati u iznajmljenoj sobi u Ulici Borivoja Stevanovića, u beogradskom naselju Medaković.

"Bio sam pijan. Nisam vladao sobom", pokušao je da se opravda.

Marko Kostić

Prilikom hapšenja Kostić pružao otpor, a istog popodneva tokom prepoznavanja svedoci su uprli prstom u njega i potvrdili da je upravo on za vreme dočeka nove 2013, bez ikakvog razloga, nožem izbo sedam osoba.

Pre prepoznavanja napadača, povređeni mladići koji se još oporavljaju u Kliničkom centru Srbija počeli su da se tresu kada su videli sliku osumnjičenog.

"Na osnovu izjava svedoka napravljen je foto-robot napadača. I sam napadač je u novogodišnjoj noći lakše povređen, pa se pojavio u Urgentnom centru. Ali, Kostić nije zatražio lekarsku pomoć, jer su njegovi drugovi uočili da su tu i mladići koje je on izbo. Ipak, tu su ga primetili drugovi povređenih", kazao je sagovornik lista “Blic”.

Odmah posle napada, sumnjalo se da će osumnjičeni biti brzo uhapšen, jer je na Trgu bilo na desetine hiljada ljudi, obučenih u zimsku garderobu, maskirani šalovima i kapama.

Inspektori Trećeg odeljenja beogradske policije su od ponedeljka danonoćno radili da bi identifikovali, a zatim i locirali napadača, koji se krio u iznajmljenoj sobi.

Prilikom upada u sobu, pripadnici MUP-a su našli i njegovu krvavu odeću koju je nosio u noći napada.

"Osumnjičeni je, navodno, nož bacio nedaleko od zgrade Skupštine Srbije", kazao je sagovornik "Blica" i dodao da je osumnjičenom određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

Kostić je osumnjičen za pokušaj teškog ubistva. Otežavajuća okolnost mu je što već ima dosije i postupci se protiv njega vode zbog krađa u Beogradu i nasilničkog ponašanja pred sudom u Kruševcu.

Njegov “prethodnik po oružju” Ljubomir Trifunović iz Beograda, koji je pre godinu i po dana na Birfestu, takođe, nožem povredio devetoricu mladića, osuđen je na sedam godina zatvora. Njegovi saučesnik Jovan Jeremić osuđen je na pet godina i devet meseci zbog nanošenja teških i lakih povreda posetiocima manifestacije, dok je Aleksandar Radović osuđen na osam meseci zatvora za učestvovanje u tuči.

Osumnjičeni nekoliko godina živi neprijavljeno u Beogradu, a radio je kao moler i raznosač hrane. U rodnom Ćićevcu je pričao da povremeno radi u obezbeđenju utakmica.

U Ćićevcu, gde je poslednji put viđen pre šest meseci, poznat je po “nezgodnoj naravi”. Protiv njega su podnošene krivične prijave zbog nasilničkog ponašanja.

Na društvenim mrežama se predstavljao kao Dr Kole, a potpisu je napisao “znam da me mrzite, ali šta ću vam”. Poslednji put, pre tri dana, napisao je poruku da je “otvorio oči”, bez ikakve griže savesti što je dva dana doveo u pitanje živote sedmorice mladića, koje nije ni poznavao i koji mu se tokom dočeka Nove godine nisu ničim zamerili.

Poznat je i kao član Partizanove navijačke grupe “Zabranjeni”. Pre napada na Trgu republike je redovno komentarisao navijačku grupu “Alkatraz”, a napominjao je da je “zabranjen” jer nije “Ciganin i katolik kao ostali”.

Kako saznajemo, osumnjičenom su roditelji razvedeni, a dok je živeo u Ćićevcu imao je običaj da fizički nasrne i na očuha.

Prethodnih dana Kostić je pravio probleme u zgradi, razbijao prozore i nasilno se ponašao, pa je predsednik kućnog saveta stanara čestitao policiji na njegovom hapšenju.

Prijatelji dali krv povređenima

I dok je policija hapsila osumnjičenog za napad na Trgu republike, 20 prijatelja i rođaka povređenih mladića, Dejana V. i Lazara I., u Urgentnom centru gde se njih dvojica oporavljaju, dalo je krv. Među njima bio je i reper Ivan Ivanović poznatiji kao Đus, koji je povređenima poklonio i majice.

"Došlo je nas 50, ali su neki maloletni, a neki prehlađeni. Najvažnije je da se moj sestrić Dejan i njegov drug Lazar oporavljaju, a mi smo učinili ono što je do nas, dali smo krv za pacijente", kazao je Ljubomir Perić, ujak povređenog Dejana V., i dodao da ga je razočaralo to što direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić nije posetio naše mladiće koji su povređeni, već samo strane državljane.

(BLIC)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.