Opasni virus se širi Evropom u Britaniji 1,2 miliona obolelih

Varijanta virusa poznata kao "Sidnej 2012" identifikovana je prošle sedmice u jednom naučnom radu, a britanska Agencija za zaštitu zdravlja (HPA) objavila je da je genetsko testiranje pokazalo kako taj soj sada izaziva više obolevanja u Engleskoj i Velsu od drugih vrsta virusa.

"Sidnej 2012" nema gore simptome od drugih, ali kao i ostali sojevi može izazvati teško povraćanje, dijareju, temperaturu, glavobolju i stomačne grčeve, javljaju agencije.

Ti simptomi obično traju samo nekoliko dana, ali od norovirusa obolevaju milioni ljudi širom sveta. Osim toga, virus je vrlo zarazan, pa lako izmiče kontroli. Ove zime su se, inače, u Evropi i Japanu zaraze norovirusima pojavile ranije nego što je uobičajeno.

Prema podacima britanske Agencije za zaštitu zdravlja (HPA), infekcija norovirusom je dosad u Engleskoj i Velsu 63 odsto učestalija nego u isto vreme prošle zime.

Na svaki prijavljeni slučaj zaraze norovirusom, ima 288 neprijavljenih, procenjuju stručnjaci, jer se velika većina obolelih i ne javi lekaru. To znači da broj dosad obolelih u Britaniji premašuje 1,2 miliona.

Norovirus, inače, rapidno mutira i nove vrste se stalno pojavljuju. Na početku sezone je normalno da zarazu izazivaju različite vrste dotičnog virusa, ali kako ona odmiče izdvajaju se "najuspešnije" vrste, koje postaju dominantne, objašnjavaju britanski stručnjaci.

Za ovu zarazu ne postoji specifičan tretman, jedino je bitno da pacijent uzima dovoljno tečnosti da ne bi dehidrirao. U većini slučajeva simptomi prolaze već za oko dva dana.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.