Mostar: Spomenik borcima Armije BiH dignut u vazduh (VIDEO)

0

SARAJEVO – Eksplozija bombe u Mostaru uništila je prošle noći spomenik poginulim pripadnicima Armije nekadašnje Republike BiH.

Spomenik je bio kod mostarske Gradske većnice.

U policiji Hercegovačko-neretvanskog kantona su saopštili da eksplozijom niko nije povređen, ali ne mogu dati više informacija jer uviđaj još traje, javila je Federalna TV (FTV).

Spomenik borcima Armije BiH, kao i spomenik poginulim hrvatskim borcima duže vreme su razlog spora hrvatskih i bošnjačkih političara u Mostaru.

Hrvatska udruženja su uz odobrenje gradskih vlasti postavila spomenik poginulim borcima Hrvatskog veća odbrane (HVO) pre oko godinu dana, a oštro su reagovala udruženja koja su proistekla iz Armije BiH.

Nepoznate osobe su jednom prilikom iz vaternog oružja pucale na taj spomenik. Aprilu prošle godine članovi bošnjačkih udružennja samoinicijativno su postavili spomenik borcima Armije BiH koji je udaljen svega nekoliko metara od spomenika borcima HVO.

Mostar je posle rata u BiH (1992-95.) neformalno podeljen na istočni i zapadni – bošnjački i hrvatski, a incidenti između pripadnika dva naroda su česti, najčešće povodom sportskih utakmica.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.