Albanci za danas najavili proteste zbog uklanjanja spomenika u Preševu

Dan posle uklanjanja spomenika pripadnicima OVPMB u Preševu je mirno. Vlada Srbije poručila je da će država i ubuduće odlučno sprovoditi red i zakon na celoj teritoriji.

Za 11 sati je zakazan sastanak lidera albanskih partija, na kojem će biti usaglašeni stavovi uoči protesta čiji se početak očekuje u podne.

Predstavnici albanskih partija sa juga Srbije ocenili su da je uklanjanjem spomenika vlast propustila šansu za kompromis i najavili da će mirnim putem i uz pomoć međunarodne zajednice nastaviti da se bore za svoja prava. Oni su za danas najavili proteste u Preševu.

Premijer Ivica Dačić rekao je da nema nijednog razloga za proteste, jer je država postupila u skladu sa zakonom.

"U razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice nisam naišao ni na koga ko je odobrio postavljanje spomenika. Sa druge strane, rekli su da je to unutrašnje pitanje Srbije i da sve treba da bude urađeno u skladu sa zakonom. Tako je i bilo, na jedan miran, kulturan i civilizovan način", rekao je Dačić.

Iz Prištine su upozorili da bi i pregovori u Briselu mogli biti ugroženi. Kosovska vlada je nezadovoljna uklanjanjem spomenika i ocenila je da je reč o činu koji rizikuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

U Đakovici je sinoć održan protest, a jedan deo demonstranata krenuo je prema manastiru Uspenje presvete Bogorodice. Jake snage kosovske policije obezbeđivale su manastir u kojem se nalaze četiri monahinje.

Vladajuće stranke u Srbiji pozdravile su uklanjanje spornog spomenika, dok, s druge strane, britanska ambasada i OEBS žale što je spomenik uklonjen u trenutku kada je, kako kažu, kompromis bio na dohvat ruke.

Nelegalno podignuti spomenik poginulim pripadnicima terorističke OVPBM u centru Preševa, na jugu Srbije, uklonjen je juče, a akcija je protekla bez incidenata.

RTS

Pogledajte još