Oštećeni pravoslavni spomenici u srpskim selima na Kosovu

Nadgrobni spomenik na groblju u selu Prilužje miniran je eksplozivnom napravom kasno sinoć, rekao je toj agenciji zamenik predsednika srpske opštine Vučitrrn, koja je izmeštena u Prilužje, Miodrag Stolić.

Sinoć oko 23 sata čula se snažna eksplozija iz pravca seoškog groblja, a jutros je usanovljeno da je eksplozivnom napravom minirana porodična grobnica Anđelkovića, detonacija je bila toliko snažna da su delovi spomenika nađeni u okolnim njivama.

Policija vrši uviđaj, a još se čeka na deminere koji treba da pretraže groblje, jer se strahuje da na groblju još ima eksplozivnih naprava. Zapaljeno je i više krstača na tom lokalnom groblju u Prilužju.

Stolić je naveo i da su tokom noći nepoznati počinioci u selu Miloševo, gde je preostalo nekoiko srpskih porodica, zapalili kapelu, a policija vrši uviđaj.

U etnički mešovitom selu Plemetina, u opštini Vučitrn nepoznati počinioci srušili su više nadgrobnih spomenika, a policija takođ vrši uviđaj.

"Opština Vučitrn, izmeštena u Prilužju, traži zaštitu od međunarodne zajednice", kazao je Stolić.

Episkop raško-prizrenski Teodosije zatražio je od međunarodne zajednice da zaštiti srpska groblja i manastire na Kosovu od, kako se navodi, "divljanja" albanskih nacionalista, saopštila je Eparhija.

Vladika Teodosije je "apelovao na međunarodnu zajednicu da ne dozvoli divljanje nacionalista koji ne samo što nanose bol i štetu preostalim Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji već i ogromnu sramotu albanskom narodu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je pre nedelju dana oskrnavljeno 50 grobova na pravoslavnom groblju u Kosovu Polju. U saopštenju se navodi da su "albanski ekstremisti prethodne noći krenuli u novi pohod protiv grobalja uništavajući na desetine grobova".

Prema informacijama Kosovske policije u toku noći oskrnavljeno je i 50 srpskih grobnica na pravoslavnom groblju u Prizrenu.

"Eparhija Raško-prizrenska najoštrije osudjuje ovaj novi talas nasilja koji po mnogo čemu podseća na onaj iz 2004. godine i koji je kao i tada kukavički usmeren protiv grobalja i svetinja SPC. Sinoćna zbivanja, nažalost, pokazuju da se na Kosovu malo šta promenilo od 2004. godine", navodi se u saopštenju.

Eparhija je ocenila da se za takvo ponašanje "pomajmanje mogu tražiti opravdanja ili povodi u najnovijim tenzijama" u Preševu, jer skrnavljenja srpskih svetinja i grobalja traju već godinama.

Sinoć su takođe nepoznate osobe u Goraždevcu oskrnavile spomenik žrtvama NATO bombardovanja i srpske dece koja su stradala na reci Bistrici 2003. godine. Spomenik je, prema rečima urednika Radio Goraždevca Darka Dimitrijevića, pogođen hicima iz vatrenog oružja, što je uznemirilo oko hiljadu Srba koji žive u ovom metohijskom selu.

Podsetimo, zbog uklanjanja spomenika pripadnicima OVPBM u Preševu na Kosovu se dogodilo nekoliko incidenata. Dva molotovljeva koktela bačena su na zgradu opštine Kosovska Mitrovica, KPS je sprečio Albance da napadnu srpski manastir u Đakovici, a oskrnavljeno je groblje u Klokotu.

(Izvor:B92)

Pogledajte još