NAJMANJE 50.000 ŽRTAVA: Nacionalni spomenici vešticama planirani u skoro 20 holandskih gradova

Novoosnovana Nacionalna memorijalna fondacija veštica otpočela je juče kampanju u skoro 20 gradova širom Holandije sa ciljem podizanja nacionalnih spomenika žrtvama velikih spaljivanja veštica u srednjem i novom veku.

Kako prenosi "NL tajms", spaljivanja koja su se desila između 1450. i 1750. godine najviše su pogodila žene.

U gradovima poput Amsterdama, Nijmegena, Delfta i Mastrihta, predstavnici Fondacije položili su cveće na mestima pogubljenja žrtava i čitali njihova imena.

- Lov na veštice je poslednji veliki istorijski masakr koji još uvek ismejavamo. Čineći to, propuštamo priliku da razotkrijemo duboki koren mizoginije, navodi se na veb-sajtu fondacije i dodaje da je vreme za podizanje istorijske svesti o suđenjima vešticama. Fizički spomenik u javnom prostoru mora da oda priznanje ovom bolnom delu naše nacionalne istorije. To će podići svest o tome šta je bio lov na veštice i šta je doneo do sada - ističe se u saopštenju.

Pored toga, organizacija se nada da će memorijal podići svest o mizoginiji i edukovati studente o istoriji femicida, prenosi holandski portal.

Žrtve su obično bile babice, iscelitelji ili žene koje su se skupljale lekovito bilje, a koje su u vremenima političkih nemira ili katastrofa, često bile žrtveni jarci. One su mučene i spaljivane na lomačama bez suđenja.

Uprkos nepotpunoj dokumentaciji, prema većini procena, u Evropi je bilo najmanje 50.000 žrtava spaljivanja.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još