Srušen spomenik srpskoj deci stradaloj na reci Bistrici 2003.

Urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević izjavio je da je spomenik pogođen hicima iz vatrenog oružja i da je ovaj incident uznemirio oko hiljadu Srba koji žive u ovom metohijskom selu.

Napad je izvršen najverovatnije iza ponoći u blizini spomenika su pronađene čaure a kosovska policija obavlja uviđaj, rekao je Dimitrijević, ističući da je spomenik podignut stradalim civilima.

Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12) ubijeni su iz automatskog oružja 13. avgusta 2003. godine dok su se kupali na rijeci Bistrici, a njihovi drugovi Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogičević (12) i Dragana Srbljak (13) teško su ranjeni, piše Blic.

Grob Jelice Stevanović, majke monaha Atanasija iz manastira Dečani, posetili su monasi 13. januara. Na grobu je postavljen novi krst. Samo nekoliko dana kasnije krst je polomljen.

Episkop Teodosije traži zaštitu za srpska groblja i crkve

Episkop raško-prizrenski Teodosije zatražio je danas od međunarodne zajednice da zaštiti srpska groblja i manastire na Kosovu od, kako se navodi, "divljanja" albanskih nacionalista, saopštila je Eparhija.

Spomenik koji je oštećen nalazi se na oko 50 metara od centra sela na putu prema seoskoj crkvi Roždestva Presvete Bogorodice. Meštani Goraždevca sumnjaju da je ovo reakcija kosovskih Albanaca na uklanjanje spomenika poginulim borcima OVPMB u Preševu.

Na Novom groblju u Prilužju jedan spomenik je uništen eksplozivom, dok je više nadgrobnih krstova zapaljeno. Nadgrobni spomenici su uništeni i na pravoslavnim grobljima u Kosovu Polju i Klokotu.

Ovo je u poslednja 24 sata drugi incident ovakve vrste na Kosovu pošto su prethodno nepoznati počinioci oskrnavili srpsko groblje u Klokotu kod Vitine gde je porušeno 27 nadgrobnih spomenika.

I na pravoslavim grobljima u Plemetini i Miloševu, u opštini Obilić, tokom prethodne noći uništena su četiri nadgrobna spomenika i zapaljena je kapela, saznaje "KIM radio".

Zamenik predsenika opštine Obilić Milan Mihajlović rekao je za "Radio KIM" da su meštani obavestili kosovsku policiju. On je dodao da su meštani šokirani ovakvim činom.

- Prošlo je 14 godina a čak ni pokojnici ne mogu da počivaju u miru - rekao je Mihajlović.
Kako sazanje "Blic", danas je u selu Suvo Grlo u Metohiji srušeno šest nadrobnih spomenika.

Pogledajte još