Izbori u Izraelu: Netanijahu osvojio tesnu većinu

Takozvani "jastrebovi", kako ih nazivaju, imaće 61 poslanika, a centar i levica 59, od ukupno 120 mesta u parlamentu, objavili su izraelski mediji.

Taj tesan rezultat, ako se pokaže da je tačan, stvoriće velike probleme Netanijahuu u formiranju vladajuće koalicije, i poznavaoci prilika predviđaju da bi to moglo potrajati nedeljama.

Netanijahuova lista Likud - Bejtenu osvojila je, prema anketama televizijskih kanala, 31 poslanički mandat. Na drugom mestu je nova partija centra Ješ atid (Ima budućnosti), što predstavlja potpuno iznenađenje, sa 19 ili 18 mandata.

Laburistička partija levog centra
, za koju se očekivalo da će biti druga, nalazi se na trećem mestu sa 17, slede religiozni Šas sa 13 mandata i nacionalistička partija Jevrejski dom sa 12 mandata, što je manje od očekivanog.

Analitičari predviđaju da će Netanijahuov blok nastojati da oformi koaliciju sa partijom centra Jaira Lapda, sina pokojnog izraelskog političara Jaira Lapida iz Novog Sada. Lapid mlađi nije isključivao mogućnost ulaska u vladajuću koaliciju.

Veliki odziv birača išao je na ruku laburistima i partijama centra.

Netanijahu će pre svega težiti koaliciji sa Jevrejskim domom Naftali Beneta, za koji se verovalo da mu je tokom kampanje postepeno oduzimao glasove i za njega predstavljao najveći izazov.

U svakom slučaju, rezultati će biti tešnji nego što su ankete pre izbora predviđale.

Međutim, Netanijahu će izgleda ipak moći da formira tesnu većinu u Knesetu, koji broji ukupno 120 mesta. Menadžer Netanijahuove kampanje Gideon Sar izrazio je nadu da će vladajuća koalicija biti široka.

(Tanjug)

Pogledajte još